Blockchain teknolojisi ile dönüşüm yaşayacak en büyük sektörlerden biri de sigorta sektörü. Yeni sigorta modelleri, risk azaltıcı servisler derken bu alanda servis veren yenilikçi girişim sayısı da artıyor. Sektörde blockchain teknolojisi ile sigorta dolandırıcılığının önüne geçmeyi hedefleyen, otomobil sigortası üzerine yeni bir girişim: Kasko2Go.
Sigorta dolandırıcılığından korunmak için geliştirdikleri sistemin, Kasko2Go’nun yan kuruluşu olan Click-Ins tarafından tasarlanan GetmeIns adlı platforma dayandığını belirten CEO Genaldi Man, sigorta dolandırıcılığını hareketli bir hedef olarak görüyor ve önleyebilmek ve öngörebilmek için her daim bir adım önde hareket etmenin gerekliliğine inanıyor.
GetmeIns teknolojisinde sistem, kriminolojide kullanılan parmak izi sistemine benzer bir şekilde çalışıyor. Hasara ait bir veya bir dizi imaj üzerinden o hasara ait benzersiz bir dijital imza çıkartıyor. Bu imza sayesinde sigortacı, bu hasarın daha önce talep edilip edilmediğini ve karşılanıp karşılanmadığını takip edebiliyor.
Aslında bu önemi bir bakış açısı zira tahminler farklı farklı da olsa sadece ABD’de sigorta dolandırıcılığından dolayı oluşan kayıp her yıl 80 milyar doları buluyor.
Geliştirdikleri teknolojinin sigorta şirketleri tarafından adapte edildikçe, hasarlı otomobil parçaları üzerinden yapılan dolandırıcılıkların minimum seviyelere ineceğine hatta tamamen ortadan kalkacağına inanan Genaldi, aynı zamanda bu şekilde uzlaşma süreçlerini otomatikleştirerek ve sahte iddiaları ortadan kaldırarak sigorta şirketlerine de büyük tasarruflar getireceğine inanıyor.
Sistem elbette sadece araca ait parmak izi üzerinden hareket etmeyecek. Bunun yerine başka kaynaklardan gelen verileri de dolandırıcılığı önlemek için kullanacak. Sistemlerinin müşteriyi tanımak için, açık kaynak tarihsel müşteri geçmişine ve davranış analizlerine de başvuracağını belirten Genaldi, sigorta şirketlerine, müşteriler ile ilgili Olası Sahtecilik Puanı (Possible Froud Engagement Score) isimli bir sistem de sunduklarını belirtiyor.
Blockchain teknolojisinin sigorta sektöründe de dolandırıcılık ve çifte iddia gibi durumların önüne geçebilen evrensel bir noter olduğuna inanan Genadi, bir otomobil hasarının ödemesinin yapılması şu anda haftalar sürebildiğini belirtiyor. Yaratılan bu sistem ile hasarın yeni mi yoksa eski bir hasar mı olduğu dakikalar içerisinde belirlenip ödemesinin otomatik olarak yapılabiliyor olması, sigorta sektöründe blok zincir teknolojisinin neler başarabileceğine dair ipuçları da veriyor.
Akıllı sözleşmeler sayesinde bir sigorta sözleşmesinin imzalanması ve işlem mantığı tamamen şeffaf bir hal alıyor. Sigorta şirketi sözleşme imzalandıktan sora istediği gibi şartları değiştiremiyor. Blok zincir teknolojisi bu işlevselliği basit bir şekilde uygulanabilir kılıyor.
Sigorta sahteciliği önleme teknolojisinin Avrupalı şirketlere bir hizmet olarak sunulabilmesini sağlayan Kasko2Go girişimi, Google tarafından da tanınarak 3 milyon otomobil sürücüsünün bilgilerine erişme imkânı da kazandığını belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap