Walmart, teslimatları için blockchain üzerinde akıllı paketler tasarlıyor

Walmart, teslimatları için blockchain üzerinde akıllı paketler tasarlıyor

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine(USPTO) yapılan bir başvuruda Walmart’ın paket teslimat izleme sistemini mükemmelleştirmek için blockchain teknolojisinden yararlanacağı ortaya çıktı.

Walmart yaptığı patent başvurusunda, paketin içeriği, çevresel koşulları, konumu ve kullanım özelliklerinin blockchain üzerinde kayıt altına alınabilmesini sağlayan bir “akıllı paket” tanımı yapıyor. Ayrıca bu akıllı paketin dronelar gibi akıllı ve otonom araçlar da dahil yeni çıkan teknolojilere de adapte edilebileceği belirtiliyor.

Patent başvurusu ilk olarak 2017 yılı Ağustos ayında yapıldı. O tarihte Walmart, paket teslimatı yapan dronelarını blok zincir üzerinden birbirine bağlamayı hedefliyordu. Ancak daha sonra şirket, çevirim için alışverişlerde özellikle sıcaklık kontrolünü gerektiren bozulabilir gıda ürünlerinde nakliye sorunları ortaya çıktığını bu sebeple projede geliştirmelere ve yeniliklere gittiklerini açıkladı.

Yaptıkları patent başvurusunda Walmart, çevirim için alışverişlerde müşterilerin satın aldığı ve kontrollü bir ortam ihtiyacı olan ürünlerin daha güvenlikli paketler içerisinde teslimatlarının yapılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Başvuruda ayrıca, blok zincir bileşenlerinin teslimat paketi üzerindeki cihaza şifrelenerek ekleneceği ve paketin blok zincir üzerinde, satıcıya özel anahtar, kuryeye özel anahtar ve alıcıya özel anahtarlar ile ayrı ayrı takip edileceği bildiriliyor.

Walmart ürün teslimat alanında blok zincir üzerinde çalışan teslimat droneları dışında başka alanlarda da blok zincir teknolojisini kullanmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl gıda izlenebilirliğini arttırma amaçlı IBM’in geliştirdiği ve Kruger, Nestle gibi gıda endüstrisi markaların da katıldığı bir platforma ortak olmuştu. Geçtiğimiz Aralık ayında ise Çin’de JD.com ile benzer bir projeye destek vermişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.