Porsche, blockchain teknolojisini otomobillerinde kullanmaya hazırlanıyor

Porsche, blockchain teknolojisini otomobillerinde kullanmaya hazırlanıyor

Porsche’nin paylaşımına göre, otomobil üreticisi şirket blockchain teknolojisini otomobillerine entegre etmek için çalışmalara başladı. Blockchain teknolojisini otomobillerinde kullanmak için Porsche, merkezi Berlin’de bulunan teknoloji girişimi XAIN ile ortaklık kurdu. XAIN geçtiğimiz yaz Porsche İnovasyon Yarışması’nı kazanmıştı.

Otomobilin kilitlenmesi veya kilidinin açılması, park etmek veya başka bir sürücüye ödünç vermek gibi durumlar blockchain üzerinden daha hızlı ve kolay takip edilebilir olacak. Blockchain bütün işlemlerin değiştirilemez bir şekilde kayıt altına alındığı bir teknoloji ve bu teknoloji Porsche için, sürücü davranışları ve araç performansı gibi verilerin daha hızlı ve kolay bir şekilde takip edilebilmesine de olanak tanıyacak.

Geçtiğimiz aylarda Kodak firması da blok zincir teknolojisi kullanarak fotografçıların çektikleri fotoğrafların telif haklarının kaydı ve takibi için bir blok zincir teknolojisi üzerinde çalıştığını duyurmuş ve ICO hazırlamıştı. Sırf haberler bile şirketin hisselerinin değerini 3 kat artmasına sebep olmuştu.

Porsche henüz bir kripto para duyurusu yapmadı ve blok zincir teknolojisini de kendine yatırımcı çekmekten ziyade yeni teknolojileri kendi ürünlerine ve kullanıcılarına adapte etmenin peşinde olan şirket kripto para çılgınlığı içerisinde yerini de önceden garanti altına almak istiyor gibi görünüyor.

Şirket aynı zamanda blok zinciri tabanlı bir iş modeli de geliştirmeye başladıklarını duyurdu. Denetlenebilir veri kaydı sayesinde, veriler yerel olarak şifrelenip blok zincirde saklanıyor. Verinin sahibi olan kullanıcı, verilerin ne şekilde ve ne zaman kullanılabileceğine karar veriyor. Bu konsept son dönemlerin en hızlı ilerleyen sürücüsüz araç teknolojisine adapte edildiğinde, bölgesel bilgilerin diğer otomobiller arasında güvenli bir şekilde paylaşılabilmesine olanak tanıyacak.

Otomobil endüstrisinde blok zincir teknolojisini entegre etmeye başlayacak ilk şirket Porsche olsa da, bu endüstri içerisinde başka alanlarda da blok zincir kullanımı üzerine fikirler ortaya çıkıyor. İsviçreli UBS bankası ve IBM, elektrikli araçların şarj istasyonlarında ve park alanlarında, hatta ücretli otoyollarda otomatik ödeme yapabilmelerini sağlayacak bir blok zincir teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.