Spotify halka arz için harekete geçti

Halka arz için harekete geçen Spotify dokümanlarını yatırımcı adaylarının ilgisine sundu. Bu arada Spotify'ın direkt listeleme yapmayı planladığını da belirtelim. Yani yatırımcılar, konvansiyonel halka arz işlemi olmaksızın açık piyasa üzerinde hisse ticareti yapabilecek.

Spotify, bu hamlenin çok riskli olduğunun farkında. Yine de şirket Mart ayının sonu ya da Nisan başı gibi ilk halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu arada New York Stock Exchange'de gerçekleşecek olan bu Spot satışında hisselerin fiyatının ne olacağı bilinmiyor. Spotify, 2018'de gerçekleşen özel yatırımlarda hisselerinin 90 ve 132.50 dolar arasında işlem gördüğünü belirtiyor. Yine de bu işlemler halka arzdaki değerleri yansıtmıyor olabilir.

61 ülkede faaliyet gösteren Spotify, aylık 159 milyon aktif kullanıcıya ve 71 milyon ücretli aboneye sahip. Şirketin sunduğu evraklar, geçtiğimiz yıl 4,09 milyar euro gelir elde ettiğini gösteriyor. Ondan önceki yıl 2,95 milyar euro gelir elde eden şirketin 2015'teki geliri ise 1,94 milyar euro idi. 2016 yıl1nda 539 milyon euro zarar eden Spotify bu yıl ise 2 milyar euro zarar etti.

Şimdiye kadar Spotify'a yatırım yapan şirketler arasında Accel, Kleiner Perkins ve Founders Fund bulunuyor. Goldman Sachs ve Fidelity de Spotify'ın belli bir kısmına sahip. Firmanın CEO'su ve kurucu ortağı olan Daniel Ek'in ise yüzde 23.8 hissesi bulunuyor.

Spotify parlak bir girişim olarak karşımıza çıkmasına rağmen bir çok alanda ciddi bir rekabetle karşı karşıya. Örneğin Google, Amazon ve Google gibi büyük rakiplerin kendi cihazlarını üretmesi şirketin abone sayısının büyümesini yavaşlatabilir. Pandora gibi çevrimiçi radyolar, Amazon Prime, Apple Music, Google Play Music, YouTube gibi abonelik sunan servisler de Spotify'ın abone sayısını tehdit ediyor.

Tüm bu rekabetle mücadele etmek isteyen Spotify, platforma yeni özellikler ekleyip yeni cihazlar piyasaya sürerek yine de uzun süre ayakta kalabilir. Şirket şu anda rakiplerinin karşısında sağlam durmasının sebebinin kullanıcılara önerdiği müzikler olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla halka arz sonrasında da kişiselleştirilme üzerine yoğunlaşan özellikler görmemiz söz konusu olabilir. Ancak bu yeni gelişmeler kullanıcılara abonelik ücreti artışı veya platformdaki reklamların çoğalması olarak da etkileyebilir. Yine de Spotify'in abone sayısında ciddi rakamlara ulaşmasının ardında "Aile" ve "Öğrenci" gibi özel planlar yatıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.