Apple, iCloud'un Google serverlarında çalıştığını doğruladı

Apple, iCloud'un Google serverlarında çalıştığını doğruladı

Geçtiğimiz ay güncellenen iOS'un Güvenlik Rehberi'nde Apple'ın iCloud bilgilerinin depolanması için Google Cloud Platform'u kullandığını açıklaması dikkat çekti. Şirket uzun bir süredir bu konuda Amazon’s S3'ün yanı sıra Microsoft Azure'la de çalışıyordu. Ancak Apple, Microsoft Azure ile yaptığı çalışmayı devre dışı bırakarak onun yerine Google’ın bulut platformunu kullanmayı tercih etti.

Bu değişiklik aslında basına ilk olarak 2016'da yansımıştı. Yakın zamanda bir basın kuruluşunun bu konuyu Apple'a doğrulatması ile iCloud özelindeki Apple ve Google işbirliği tekrar gündeme geldi.

Google'da depolanan veriler arasında iletişim bilgileri, takvimler, fotoğraflar, videolar ve çok daha fazlası yer alıyor. Fakat Apple, kamuoyuna Google'ın bu verilere erişmesinin hiçbir yolu olmadığını söylüyor.

Her dosya iCloud tarafından AES-128 kullanılarak şifrelenir ve parçalara bölünür. Her parçanın içeriklerinden türetilen bir anahtar SHA-256’ten faydalanır. Anahtarlar ve dosyanın meta verileri Apple tarafından kullanıcının iCloud hesabında saklanır. Dosyanın şifrelenmiş parçaları, herhangi bir kullanıcı tanımlama bilgisi olmadan, S3 ve Google Cloud Platform gibi üçüncü parti depolama hizmetleri kullanılarak saklanır.

Bu açıklama ışığında Google'ın sadece şifrelenmiş verilere ulaşabileceğini söylemek mümkün. Dolayısıyla her hangi bir kullanıcının verileri hakkında endişelenmesine gerek yok. Ancak Apple, üçüncü parti serverlar ile çalışma prensibini çok da fazla detaylandırmıyor. Yani aynı kullanıcıların verileri birden farklı platforma da yayılmış olabilir.

Şimdiye kadar güvenlik sebebiyle Android'den uzak duran Apple kullanıcıları ise tekrar Apple ürünleri kullanmakta tereddüt edebilir. Yine de internet ile bağlantısı olan ürünlerin hiçbir zaman tamamen güvenli olamayacağını hatırlamakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.