Google'ın AI'ye dayalı algoritması göz taraması ile kalp rahatsızlıklarını öngörebilir

Google'ın AI'ye dayalı algoritması göz taraması ile kalp rahatsızlıklarını öngörebilir

Yapay zeka teknolojilerinin insanlık üzerinde doğuracağı sonuçlar,  iki kutup düşünceyi beraberinde getiriyor. Birçok lider, iş kayıplarından insanlığın yok olmasına kadar yapay zekanın insanlığın geleceği için tehdit olduğunu düşünüyor.

Son yıllarda teknoloji şirketlerinin sağlık sektöründeki araştırmacılarla yapay zeka üzerine omuz omuza yürüttükleri projeler ise gelecek vadediyor. Son olarak Google'ın bilim insanları, yeni bir AI algoritması sayesinde sadece gözün taranması ile olası kalp rahatsızlıklarının öngörebildiğini ortaya çıkardı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, makine öğrenmesi ile bir hastanın gözünün arka kısmı tarayarak, bireyin yaşı, kan basıncını ve sigara içip içmediğini analiz edebildiğini gösterdi. 300 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, uzmanlar bu verilerin kalp raharsızlıklarını tanımada etkili olduğunu ve sistemin sağlık personelinden çok daha hızlı ölçümleyebildiğini aktardı. 

Ancak uzmanlar  yöntemin klinik olarak kullanılabilmesi için daha kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerektiğini düşünüyor.  Avustralya'da bulunan University of Adelaide'de aksine öğrenme analizi alanında tıp araştırmacısı olarak görev yapan Luke Oakden-Rayner'ın Verge'e verdiği bilgilere göre, algoritma, doktorların bir hastanın kardiyovasküler riskini kan testi gerekmeden analiz etme potansiyelini daha hızlı ve kolay hale getirebilir. Ancak bunun için hale zamana ihtiyaç var.

Rakip şirket Apple da geçtiğimiz yıl kalp ritim bozukluğunu tanımlayabilen bir uygulamayı tanıtmıştı. Standford Medicine'deki araştırmacılarla birlikte yürütülen çalışmada geliştirilen uygulama,  Apple Watch ile senkronize oluyor ve atrial fibrillation (AFib) gibi kalp ritim bozukluklarını tanımlamayı amaçlıyordu.

Öte yandan, "yapay zeka" bugünlerde hayatın her alanında konuşulsa da veriler henüz yolun çok başında olduğumuzu bir kez daha gösteriyor. Zira, 2017'de küresel pazarda yapay zekadan elde edilen gelir yaklaşık 2,5 milyar dolardı. 2025'de ise elde edilen gelirin 60 milyar doları bulması bekleniyor.

Öte yandan Global Market Insights, Inc.'in bir araştırma raporu da sağlık sektörüne yönelik pazarın boyutunu gösteriyor. Buna göre sağlık sektöründe yapay zeka pazarının 2024 yılına kadar 10 milyar doları aşması bekleniyor.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.