Elektrikli otomobillere ÖTV zammı yapılmayacağı açıklandı

Elektrikli otomobillere ÖTV zammı yapılmayacağı açıklandı

Son dönemde, dünyanın en güçlü roketlerinden biri olan Falcon Heavy ile Tesla'nın uzaya gönderilmesi, Toyota'nın Türkiye'de ilk elektrikli otomobili üretmesi ve Ford'un yerli aracı Custom'ın, 2019’da elektrikli hibrit versiyonu ile karşımızda olacağı gibi haberlerin ışığında elektrikli otomobiller, gündemimizi meşgul etmeye devam ediyor.

"Elektrikli otomobile ÖTV zammı yapılacak" haberleri çeşitli mecraları doldurmaya başlamışken, Maliye Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yapma gereği duydu. Bakanlık, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV'sine zam yapılmayacağını, Meclis'te görüşmeleri devam eden torba tasarıdaki maddenin "teknik" bir düzenlemeden ibaret olduğunu açıkladı. Elektrikli otomobil sahiplerinden bugün itibarıyla elektrik motor gücüne göre yüzde 3-15 ÖTV alındığı hatırlatan birim, bu oranların yakıt motorlu araçların oldukça altında bulunduğunu da vurguladı.

Elektrikli otomobile 1 kuruş dahi ÖTV zammı yapılmayacak

Elektrik motorlu otomobillerin ÖTV'sine zam yapılmayacağının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Konuya ilişkin, gerek Bakanlık tarafından 2 Şubat 2018'de yapılan basın açıklamasında gerekse de Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki yasa görüşmeleri sırasında, önerilen düzenlemeyle kesinlikle bir vergi artışı yapılmadığı, düzenlemenin ÖTV Kanunu'na ekli listelerde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları ile Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları'nın uyumlulaştırılmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Söz konusu açıklamalarda ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağı ve ÖTV'ye tabi söz konusu mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacağı vurgulanmıştır. Netice olarak, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV'sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır.

Mevcut otomobil vergilendirme sistemini düşününce ÖTV’nin diğer muadil arabalardan daha düşük olması elektrikli araç alımının önünü açar mı, bilinmez. Fakat içten yanmalı araçlarda ÖTV yüzde 50 ve 160 arası değişirken, elektrikli otomobilde bu durumun yüzde 3 ve 15 arasında olması, umarız elektrikli araçların geleceği için kapıları açar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.