Tek bir Unicode sembolüyle Mac ve iOS uygulamaları çöküyor

Tek bir Unicode sembolüyle Mac ve iOS uygulamaları çöküyor

Mobil telefonlar için gizli ve güvenli bir tarayıcı deneyimi sunan Aloha Browser'ın geliştiricileri, Apple'ın bir çok cihazını etkileyen bir hata keşfetti. Unicode'un İngilizce dil seçeneğinde olmayan iki sembol, önceden tanımlanmış San Francisco fontunu kullanan Apple cihazlarının çökmesine neden oluyor. Üstelik bu hata, sembolü içeren metnin ekranda gösterilmesiyle birlikte iPhoneların iPadlerin, Maclerin ve hatta Watch OSların çöküşünü tetikliyor.

Bu iki sembolden birinin bir uygulama içinde oynatılması halinde ise uygulamanın yazılımı anında çöküyor. Bu durumun sonucunda genellikle uygulama tekrar açılamıyor ve uygulamanın yeniden indirilmesi gerekiyor. Techcrunch'ın paylaştığına göre bu durum şimdiye kadar iOS'un daha eski bir versiyonunu bulunduran iki iPhone'da, iOS 11.2.5 işletim sistemiyle çalışan bir iPhone'da ve High Sierra ile çalışan bir MacBook'da test edildi.

Şimdiye kadar Mail, Twitter, Mesajlar, Slack, Instagram ve Facebook uygulamalarının çökmesine neden olan bu semboller aynı zamanda Mac için bir kopyala - yapıştır eklentisi olan Jumpcut'ı da etkiledi. Mac için tasarlanan Chrome tarayıcısı ise sembolü bir sorun yaşamadan açabildi. Ancak bir süre sonra Chrome'un çöktüğü ve kaldırılıp yeniden indirilmediği sürece tarayıcının açılamadığı gözlemlendi.

Bu arada Aloha Browser ekibi, Apple'ın bu hatadan haberi olduğunu ve başka bir ekibin önceden kendilerine bu hatayı bildirmiş olabileceğini belirtti. Apple ise basına yaptığı açıklamada bu hatanın yakın zamanda düzeltileceğini ifade etti. Görünen o ki; bu hata yazılımın sadece güncel versiyonlarını etkiliyor. iOS, tvOS, macOS ve watchOS betalarında bu hatanın çoktan düzeltildiğini de ekleyelim.

Bir çok uygulamayı etkileyen bu hatanın giderilememesi halinde ise Apple kullanıcılarını zor günler bekliyor. Ne de olsa kötü niyetli kullanıcıların tek bir e-posta veya mesaj ile bireyleri hedef alması çok da zor değil.  Umarız Apple bu hatanın düzeltilmesi konusunda elini çabuk tutar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.