Genel olarak yönetmenlerin ve görsel sanatçıların tercih ettiği video platformu Vimeo sosyal ağlarda paylaşımı kolaylaştıran özelliklerini yayına aldı. Vimeo, yeni özelliklerle birlikte Facebook, YouTube, Twitch ve Periscope gibi bir çok sosyal ağda canlı yayın yapmanızı sağlayan aracını da tanıttı. Öne çıkan bir diğer araç ise video üreticilerinin tek tıkla anlık olarak Facebook ve YouTube'a video yüklemelerini sağlıyor.
Vimeo bu yeni özellikleri platforma ekleyerek kendini YouTube gibi bir video içerik sitesi olarak öne çıkmak yerine video üreticiler için yeni araçlar sunan bir platform olarak konumlandırıyor. Geçtiğimiz yıl abonelik modelini sonlandıran Vimeo, 360 video desteğine kavuşarak bu konuda üreticiler için eğitici setler hazırlamıştı. Şirket, bir kaç ay sonra Livestream'i satın alarak canlı yayın dünyasına da adım atmıştı.
Vimeo, sunduğu barındırma ve satış hizmetleriyle bundan sonra da video üreticilerin tek adresi olmaya çalışıyor. Üstelik video üreticilere kendilerine ait ve abonelik modeliyle çalışan bir yayın servisi inşa edebilmeleri için gereken teknolojiyi sunarak kendini farklılaştırıyor. Vimeo'nun CEO'su Anjali Sud bu yeni gelişmeleri basına verdiği röportajda şöyle aktarıyor:
Bu yıl “önce üreticiler” görevimize başlıyoruz ve piyasaya sürdüğümüz ilk araçlarla üreticilerin her yerde paylaşım yapmasına yardımcı oluyoruz. Bu bizim için yeni bir strateji ve bu durum pazardaki diğer oyuncuların yaptığından daha farklı. Bir çok platform, ister Snapchat gibi medya platformu olsun ister Facebook ya da YouTube gibi diğer sosyal platformlar, reklam paraları için gözlere ve tıklara güvendikleri için içerikleri platformlarında tutmaya odaklanmış durumdalar. Her geçen gün internet içeriğine ve hizmetlerine erişimi denetleyen ortamlara dönüşüyorlar. Bunun bir video üreticisi için anlamı ise çalışmanızın nerede yer alacağına karar vermenizin ve istediğiniz hedef kitleyi bulmanızın zorlaşması.
Bu açıklamayla beraber Vimeo'nun video içeriğe odaklanan bir çok platformdan kendini farklılaştırdığını söylememiz mümkün. Yakın zamana kadar içerik başına ödeme yapan Facebook'un ya da reklam modeli üzerinden üreticilerin para kazanmasını sağlayan YouTube'un aksine Vimeo içerik üreticilere bir gelir modeli yerine hizmet sunmayı tercih ediyor. Her geçen gün artan kanaat önderi pazarında Vimeo aslında gelişmekte olan bir ihtiyaca cevap veriyor.
Örneğin Vimeo'nun yeni “Sosyal Ağlarda Yayınla” aracı sayesinde üreticiler videolarını her bir sosyal ağa yeni baştan yüklemek yerine tek tık ile YouTube ve Facebook'a yüklemiş oluyor. Facebook, YouTube linkleri yerine kendi platformundaki video içerikleri öne çıkarmayı tercih ettiği için üreticiler videolarını iki platfroma da yüklüyor. Bu anlamda Vimeo'nun bu yeni aracının hali hazırda var olan bir soruna çözüm ürettiğini söylemek de mümkün. Bu arada Sosyal Ağlarda Yayınla aracına gelecek günlerde yeni sosyal ağların da ekleneceğini belirtelim.
Videoların plaformlarda yayınlanmasının ardından üreticiler Vimeo'nun istatistik ve performans panelinden videolarının durumunu takip edebiliyor. Üreticiler panelden oynatmalar, beğeniler ve yorumlar gibi bir çok veriye ulaşabiliyor. Böylece videoların YouTube ve Facebook'taki performansı tek bir panel üzerinden takip edilebiliyor.
Bu özellik, Vimeo'nun Plus, PRO ve Business paketlerinden faydalananlarda ve Vimeo Live hesabı olanlarda aktif. Eğer siz de Vimeo'nun bu paketlerine sahipseniz ve bu özellikten faydalanmak istiyorsanız detaylı açıklama için Vimeo'nun blogunu ziyaret edebilirsiniz.
Vimeo'nun yeni Simulcast özelliği ise Vimeo Live kullanıcılarının hizmetine sunuluyor. Bu özellikle birlikte video üreticiler Facebook, YouTube, Periscope ve Twitch dahil olmak üzere bütün RTMP destekli sitelerde canlı yayın yapabiliyor. Bu özellik sayesinde üreticiler her bir adres için ayrı yayın yapmak yerine eş zamanlı olarak tek bir girişten yayın yapabiliyor.Böylece üreticiler bant genişliğinden tasarruf edebiliyor.
Canlı yayın bittiğinde ise üreticiler videoya Vimeo üzerinden erişebiliyor. Vimeo kullanıcılarına canlı yayın bittikten sonra videoyu yönetme, tekrar paylaşma ve hatta satma imkanı sunuyor. Üstelik üreticiler kendilerine sunulan bir panel üzerindne canlı yayın performansını da ölçümleyebiliyor.
Adobe (Premiere Pro), Dropbox, Google (Google Drive, Google Analytics), MailChimp ve LinkedIn gibi büyük şirketlerle iş ortağı olan Vimeo şu an gelir elde etmeyi ikinci plana atmış durumda. Yeni araçlar ve sahip oldukları sağlam API üzerinden yeni eklentiler piyasaya sürmek isteyen şirket, uzun vadede yapay zeka destekli bir düzenleme aracı ve artırılmış gerçeklikte canlı yayın yapmanızı sağlayan bir araç ile karşımıza çıkmayı hedefliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap