Microsoft, blockchain üzerine kurulu kimlik sistemlerini benimsemeye hazırlanıyor

Microsoft, blockchain üzerine kurulu kimlik sistemlerini benimsemeye hazırlanıyor

Günümüzde kullanılan dijital kimlik doğrulama sistemlerinin aksine, blockchain üzerindeki merkezi olmayan kimlik uygulamaları bilginin tek bir devlet kurumu ya da dev bir teknoloji şirketinin elinde bulunmasında ziyade dağıtılmış olarak saklıyor. Bu merkezi olmayan yapı sansür olasılığının önüne geçiyor ve kişiye kendi kimliği ve itibarı üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.

Yeni bir blog yayını ile Microsoft, bitcoin ve ethereum gibi blok zincirlerini merkezi olmayan kimlik uygulamaları için benimseyeceğini duyurdu. Microsoft, blok zincir üzerinde kimlik sistemlerini (Decentralised ID – DID) Microsoft Authenticatoruygulaması ile destekleyecek.

Microsoft birçok merkezi olmayan kimlik uygulamasını inceledikten sonra, izinsiz erişim ve gizlilik gibi özellikler nedeni ile topluma açık, genel blok zincirler üzerinde çalışan bir uygulamanın daha doğru olacağına karar verilmiş.

Dijital kimlik uygulamaları, finansal işlem içermeyen blok zinciri uygulamaları olarak uzun süredir uygulanmaya çalışılan bir konu. Son dönemde onlarca blok zinciri tabanlı kimlik uygulaması piyasaya çıktı. Blockstack ID ve uPort en tanınmışları. Microsoft, bitcoin, litecoin ve ethereum blok zincirlerini DID'ler için en uygun platformlar olarak görüyor.

Microsoft uygulayacağı DID yöntem uygulamaları için W3C çalışma grubunun standartlarını kullanmayı planlıyor ancak DID'leri nasıl entegre edeceklerine dair bir açıklama henüz mevcut değil.

Halka açık genel blok zincirlerinin DID'ler için daha iyi bir seçim olmasının başlıca nedeni, bitcoin örneğinde de olduğu gibi karşı tarafa duyulması gereken güveni ortadan kaldırıyor olması ve hiçbir merkezi otoritenin ya da kurumun kimlik bilgileri üzerinde herhangi bir kontrolü olmaması. Tek bir kurumda bulunan bilgiler yerine belirli kurumlara dağıtılmış benzer bir yapıyla da blok zinciri üzerinde kimlik uygulamaları planlanabilir ancak bitcoin, litecoin veya ethereum gibi açık kaynak ve halka açık blok zincir platformları kimlik bilgilerinin, değiştirilmelere ve sahteciliğe karşı daha güvenilir ve sağlam temellerde saklanmasına olanak tanıyor.

Hala bazı durumlarda açık blok zincirleri üzerinde kimlik uygulamalarının pahalı ve gelecekte ölçeklendirme sorunları yaşayacağını savunanlar var. Microsoft yayınladığı blog yazısında bu duruma, ikinci katman yan zincirlerle çözüm getirilebileceğini savunmuş. Lightning Network’te aynı şekilde 2. Katman bir yan zincir ve bitcoinin anlık küçük ödemeler ile ilgili ölçeklendirme sorununu çözmek amacıyla geliştiriliyor.

Ayrıca yazıda Microsoft, basitçe blok limitlerini arttırarak ölçeklendirme sorununu giderme fikirlerini yetersiz olarak görüyor hatta böyle çözümlemelerin blok zincirleri daha merkezcil hale getireceği ve global ölçekte sorunu çözemeyeceğini belirtiyor. Hatırlarsanız Bitcoin-Cash bu şekilde 1 megabyte olan blok limitlerini yükselterek bitcoinin ölçeklendirme sorununu giderebileceğini iddia ederek çatallanmıştı.

Bu noktada Microsoft’un neden merkezi olmayan kimlik uygulamalarını desteklediği pek açık değil. En yakın tahmin kendi ürünü olan ve bir nevi kişilerin iş geçmişi ve profesyonel hayatları üzerinden kurulan bir itibar sistemi olan LinkedIn ile bağlayarak daha güvenilir bir kimlik ve itibar platformu haline getirmeyi planlıyor olabilir.

Sonuç olarak Microsoft kendini yeni gelişen merkezcil olmayan internet üzerinde konumluyor. Facebook ve Google gibi, kullanıcıların kimlik bilgileri üzerinden kar etmeyi planlayan bir finansal yapı kurmadıklarını göstermeye çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.