Almanya: Facebook bir dizi veri koruma kuralını ihlal ediyor

Almanya: Facebook bir dizi veri koruma kuralını ihlal ediyor

Almanya'da Berlin Eyalet Mahkemesi, sosyal medya devi Facebook'un kullanıcılara ait veri kullanımını yasa dışı olarak yorumladı. Açılan davada, sosyal ağın kullanıcıların önceden belirlenmiş Kullanım Koşulları ve bazı Hizmet Şartları'nı kullanma biçiminin Almanya'daki veri korumasına yönelik yasaları ihlal ettiğine karar verildi.

Mahkemece verilen karar, sosyal ağın kullanıcıları hedefleyen reklamlar gösterme biçimini etkileyebilir. Federal Veri Koruma Yasası'na göre, kişisel veriler yalnızca katılımcıların onayıyla toplanabiliyor ve kullanılabililiyor. Buna bilinçli olarak karar verebilmek için, sosyal ağın kullanıcılara verilerin niteliği, kapsamı ve amacı hakkında açık ve anlaşılır bilgi vermeleri gerekiyor.

Öte yandan mahkemede, ülkedeki gizlilik yasası çerçevesinde kullanıcıların sosyal ağa takma isimlerle de katılabilmesi gerektiğini belirtildi. Açıklama Alman Tüketici Organizasyonları Federasyonu (VZBV) tarafından duyurulurken, federasyon sözcüsü, "Çevrimiçi hizmet sağlayıcıları, kullanıcıların isim vermeyerek isimsiz olarak katılmalarına izin vermelidir" dedi.

Facebook: Hizmetlerimiz yasalara uyuyor

Öte yandan Reuters'ta yer alan haberde şirketin, mahkeme kararının çeşitli yönleri ile lehinde olmasına rağmen karara itirazda bulunacağı aktarıldı. Açıklamada, davanın ilk kez 2015 yılında getirilmesinden sonra hizmet şartlarını ve veri koruma yönergesinde önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti.

Facebook,  "Yönergelerimizin açık ve kolay anlaşılmasını sağlamak için çok çalışıyoruz ve Facebook tarafından sunulan hizmetlerin yasalara tamamen uyduğunu" söyledi.

Bu arada önümüzdeki Haziran'da yeni Avrupa Birliği Gizlilik Yasası'nın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Hali hazırda yeni yasa ile birlikte zaten Facebook da dahil olmak üzere teknoloji şirketleri Kullanım Koşulları ve Hizmet Şartları'nı yeniden düzenleyecek. Mahkemenin verdiği bu karar ise Facebook ile AB arasındaki soğuk savaşta şirketi yıpratmaktan öteye geçmiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.