Yerli filament üreticisi Porima, 3B yazıcıları nanoteknolojiyle güçlendirecek

Yerli filament üreticisi Porima, 3B yazıcıları nanoteknolojiyle güçlendirecek

Üç boyutlu baskı teknolojilerinin yeni bir endüstriyel atılım olduğunu biliyoruz fakat bu konuyu genellikle 3 boyutlu yazıcı odağında ele alıyoruz. Porima ise bizi bu yanılgıdan kurtarmak istercesine filament konusuna eğiliyor ve bu alanda nanoteknoloji tabanlı bir teknoloji geliştiriyor.

Haziran 2017’de faaliyetlerine başlayan Porima, üç boyutlu yazıcıların sarf malzemeleri olan filamentleri fonksiyonel olarak üretmeyi hedefleyen bir girişim. Nano/mikro teknoloji ve kompozit hazırlama yöntemlerini kullanarak üstün performanslı filamentler üretmeyi amaçlıyor. Bu sayede üç boyutlu yazıcıların nihai ürün çıkarabilmesini ve katma değerli ürünler üretmesini sağlamak istiyor.

Dört kişilik bir mühendis ekibi (Serhat Oran, Kadri Karadeniz, Erdem Selçuk, Samet Sert) tarafından kurulan Porima, aradan geçen sürede bir akademik danışman ve bir yazılım mühendisiyle 6 kişilik bir ekibe ulaşmış. teknoloji üzerine çalışıyor ve bu konuda da bir patent başvurusu yapmış durumda. Girişimin kurucusu Serhat Oran, Porima’nın ilk ürünü PLA Impact’in çok düşük ısıl çekme değerine sahip olduğu için standart PLA’dan yüksek çözünürlükte, daha iyi mekanik ve termal özelliklere sahip olduğunun altını çiziyor. Bu sayede daha dayanıklı, daha esnek ve daha pürüzsüz baskı ürünleri vadediyor. Porima, şu anda indirimli olarak satışa sunduğu PLA Impact ürününü Nisan 2018'de teslim etmeyi hedefliyor. Ayrıca farklı sektörler için Peek Extreme, PA Vulcan, ABS Force gibi farklı ürünler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Polimer mühendisliği konusunda doktora eğitimini süren Oran’dan aldığımız bilgilere göre Porima, 1 ay içinde tamamlanacak üretim hattıyla aylık 15 bin filament üretebilecek kapasiteye ulaşabilecek. Üç boyutlu yazıcılar üzerine çalışan 5 firmayla farklı özelliklerde ürün üretmek için anlaşan Porima, yerli üç boyutlu yazıcı firmalarından Zaxe’nin yerli filament üreticisi olmak üzere anlaştığını da ekliyor.

Öncelikle Türkiye’nin en büyük filament üreticisi olmayı kafasına koyan Porima ekibi, ardından dünya pazarına açılarak patentli ürünler ile avantaj yakalamak niyetinde. Küresel filament sektörünün hacmi konusunda bir rapora sahip değiliz ancak Porima’nın bu pazardan anlamlı bir pay almayı hedeflediği aşikar. Girişimin İTÜ ARI TEKNOKENT ve ITU NOVA ortaklığıyla 100 bin TL’lik tohum yatırımı ise bir ilk niteliğinde ve girişime kalkış enerjisini vermiş durumda. Serhat Oran, şu anda KOSGEB2in Ar-Ge İnovasyon Desteği’ne başvurduklarını söylüyor ve HP’nin 6 girişime verdiği Teknoloji Ödülünü (HP Z2 İş İstasyonu) almaya hak kazandıklarını bizimle paylaşıyor.

Bu alanda yerli teknolojilerinin üretilmesinin önemli olduğuna şüphe yok ve yerli 3 boyutlu yazıcı üreticilerinin (bkz: Zaxe, Katıhal) yanında yerli polimer üretiminin olması kendi kendimize yetebileceğimiz bir ekosistem oluşturabilir. Porima hakkında detaylı bilgileri porima3d.com’da bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.