Pazarlamanın uzay yolu: Elon Musk, Tesla, SpaceX

Pazarlama dünyasının gurusu Philip Kotler'in ünlü bir sözü var: Pazarlama; gerçek müşteri değeri yaratma sanatıdır.
Pazarlamanın uzay yolu: Elon Musk, Tesla, SpaceX

Müşterilerinizin daha iyi duruma gelmelerine yardımcı olma sanatıdır. Pazarlamanın parolası; kalite, hizmet ve değerdir. Tesla, Space X, The Boring Company gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk ise bu sanatı başarılı ile icra eden bir isim.

Musk' ın girişimiyle yapılan dünyanın en güçlü roketlerinden biri olan Falcon Heavy, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Rekor fırlatılışın en ilginç yanı ise rokette Tesla marka bir spor arabanın olmasıydı.

Fırlatma, tüm dünyada izlenirken medya kanallarında ve sosyal medyada da ses buldu. 19 milyondan fazla takipçisi bulunan Musk'ın Twitter hesabından paylaştığı aşağıdaki video 13 milyondan fazla görüntülendi. 193 binden fazla kişinin konuştuğu tweeti 487 binden fazla kişi favorilerine ekledi.  YouTube'da ise durum farklı değil. Videonun Space X'in kanalında 13 buçuk milyondan fazla izlenmesi bir yana dursun,  böylesi önemli bir haber dünya medyasında ses getirdi. Zira Falcon Heavy fırlatılışı, test atışı da dahil olmak üzere birçok defa ertelenmişti. Tüm dünya uzun zamandır bu anı bekliyordu.

Musk, Twitter'ın en çok takip edilen isimlerinden değil. Ancak güçlü bir girişimci olmanın yanı sıra iyi bir "entertainer". Bu da onu sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri haline getiriyor. Hayal gücünü zorlayan projelerin yanı sıra, izleyicinin tam olarak ne istediğini onlardan daha iyi biliyor. Bunu önlerine koyuyor ve değeri milyonlarca doları bulabilecek pazarlama projelerinin reklam ve medya satın alımlarına tek bir kuruş bile ödenmesine gerek kalmadan tüm dünyanın markalarını konuşmasını sağlıyor.

Bu arada Instagram hesabından paylaştığı bir görsel de Musk'ın Tesla'yı nerede konumlandırdığına yönelik yeni bir tartışmayı beraberinde getirebilir. Zira araç üzerinde bulunan "İnsanlar tarafından Dünya'da üretildi" yazısı fazla söze gerek bırakmıyor. İnsanlığın bilinçaltında Mars görevini biraz daha fazla benimsemesine vesile olacak bu mesaj ise rakip araç üreticilerini daha zayıf bir konuma düşürebilir.

Tesla'nın bu mesajı yanında, rakiplerinin artık ürünün fonksiyonelliği ve tüketicide uyandırdığı duygulara odaklanma stratejileri bir anda cazibesini yitirebiliyor. Global düşünüp, yerelliğe gerek kalmadan tüm insanlığa dokunan ve hepimizi bir çatı altında toplayan güçlü bir mesaj var ortada. Her şeyden insanlığın dünya dışı bir yerde yaşama hayaline vesile olabilmeyi vadederken,  hiç bir araç üreticisinin yapamadığını yapıyor. Bu pazarlama stratejilerinde artık "uzay"a mı oynadığı yönünde soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

SpaceX'in YouTube kanalında 13 milyondan fazla izlendi

Henüz bir CMO'ya sahip olmayan şirketin en büyük pazarlama yüzü yine Elon Musk. Tesla ve Space X, neredeyse tamamen Musk'ın konuyla ilgili içeriklerini retweetlemeye yetinirken, Space X'in YouTube'da yayınladığı fırlatma videosu 13 milyondan fazla görüntülendi.

Öte yandan Musk, birçok araç üreticisi gibi Tesla'yı sosyal medyada konuşturması farklı bir perdede. Etiketli Twitter kampanyaları ya da bütünleşik pazarlama kampanyaları Tesla'nın dünyasında yok.

Tesla uzay yolunda ama yayındaki görüntü sahte mi?

"Starman" isimli astronot mankenin de içinde bulunduğu Tesla otomobilinin uzaya gönderilmesi kimilerine göre bir kandırmaca. İnternette ortaya çıkan bu fotoğraf dahilinde bazı kişiler SpaceX'in yalan söylediğini düşünüyor. Bakalım Elon Musk bu sorulara ne açıklama yapacak?

2012'de sadece değerlemesi 6 milyar dolar olan Tesla'ya 59 milyar değer biçiliyor. Bu değerleme ile şirket, 2016 yılında en değerli otomobil üreticileri arasında yer aldı. Zirveye 166 milyar dolarla Toyota'nın yerleştiği listede yaklaşık 76 milyarla ile Daimler, 77 milyar dolar ile Volkswagen yer alıyor.

Bu arada  Musk, şirketinin başında 10 yıl daha kalması için geçtiğimiz ay ilginç bir teklif almıştı. Kendisine 10 yıl boyunca maaş, ikramiye ya da tazminat ödemeyecek olsa da şirketin teklifi Musk'ı yine de dünyanın en zengin insanı konumuna getirebilir. Şirketin büyümesine paralel olarak her yıl kar payı alacak olan Musk'ın 10 yıl sonunda değeri 650 milyar dolara ulaşması hedeflenen Tesla'dan 10 yılda 65 milyar dolar kazanması bekliyor. Üstelik Musk'ın, şirket hisselerinin yüzde 20'sine de sahip olduğunu da hatırlatalım.

Fırlatma, Tesla Motors'un zararının da üstünü örttü

Musk ve Tesla kanadında her şey yolunda görünse de durum pek de öyle değil. Tesla Motors, birkaç gün önce 2017 son çeyrek zararını açıkladı. Açıklamanın ise Tesla aracının tam da uzaya gittiği dönemde olması oldukça manidar. Zira, şirketin tarihinde ilk kez rekor seviyede zarar ettiğini açıklamasına yönelik haberler, içinde Tesla araç olan roket fırlatışının gölgesinde kaldı. Bu sayede Tesla'nın zarar eden bir şirket imajının oluşması yerine, Uzay'a ilk fırlatılan otomobil markası olarak görünmesi sağlanarak akıllı bir strateji izlendi. 675,4 milyon dolarlık zarar olsa da şirketin 1,2 milyar dolar olan nakit rezervinin 1,44 milyar dolara yükseldiği açıklandı.

Şirketin olumlu bir tablo çizmesinde Model 3'ün büyük katkısı var. Düşük fiyat segmenti ile 35 bin dolardan satışa sunulan araç çok kısa sürede 350 bin önsipariş aldı.

Elon Musk öncülüğünde Tesla ve diğer şirketleri pazarlama dünyasına yepyeni bir boyut getiriyor. Musk ise pazarlamanın parolası; kalite, hizmet ve değeri tüketicinin gözüne sokmadan yaparak, kitleleri peşinden sürüklüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.