Kullanıcıları değil ama Snapchat canlı yayın özelliğine kavuştu

Kullanıcıları değil ama Snapchat canlı yayın özelliğine kavuştu

Dün NBC’nin Kış Olimpiyatları Canlı Yayını'ndan kesitler yayınlayacağını açıklayan Snapchat böylece canlı yayın özelliğine kavuştuğunu duyurmuş oldu. Ancak bu özellik, tüm kullanıcılara değil sadece yayıncılara açılıyor. Bu konuda basına yaptığı açıklamada kullanıcıların Canlı yayın için herhangi bir isteği bulunmadığını belirten Snapchat bu özellik için yayıncılıktan başka bir kullanım alanı görmüyor.

Böylece canlı televizyon yayınlarını kendi platformuna aktaran Snapchat, kullanıcıların kültürel anlamda kendileriyle alakalı olayları uygulama içinde takip edebilmesini sağlıyor. Snapchat'in tüm spor aktivitelerinin, maçların veya ödül törenlerinin tümünü canlı yayınlamak gibi bir planı yok. Ancak büyük etkinliklerin önemli kısımları mutlaka canlı olarak yayınlayacak. Yani Oscar'da En İyi Film Ödülü'nün açıklanma anını Snapchat'te canlı olarak izleyebilirsiniz.

Bu yeni özellik, Facebook'un uzun süredir geliştirdiği canlı yayın ekosistemi için bir rekabet ortamı oluşturuyor. Geçtiğimiz ay başında  75. Altın Küre Ödülleri'nde Kırmızı Halı Özel Gösteriminin sadece Facebook'ta canlı olarak yayınlandığını düşünürsek, Snapchat'in bu hamlesinin Facebook'u yaralayabileceğini söyleyebiliriz. Zira genç kitle çoğunlukla vaktini Snapchat'te geçiriyor.

Snapchat'in canlı yayına farklı yaklaşımı ise kullanıcılarını ne kadar iyi tanıdığının bir göstergesi. Herkesin canlı yayın yaptığı bir ortamda, canlı yayın kalitesinin düşmesinin yanı sıra, Facebook ve Instagram'daki gibi ileri alamayacağınız içerikler, takip ettiğiniz kişilerden aldığınız bildirimler bir süre sonra kullanıcıları sıkmaktan başka bir işe yaramıyor. Oysa Snapchat şimdiye kadar platformu içeriklerin geçiciliği üzerine inşa etti. Bu da genç kitleyi elinde tutmanın en iyi yollarında biri.

Kullanıcılar canlı yayınlara keşfet sekmesinden ya da bildirimler üzerinden erişebiliyor. Canlı yayınlar uygulama içinde dikey olarak izlenebiliyor. Kullanıcılar, canlı yayının altında yer alan kısımdan yayını başa sarabiliyor ya da izlemek istedikleri bölümü seçebiliyor. Kullanıcıların tüm canlı yayınlar ya da özellikle istedikleri bir etkinlik için bildirimleri açması mümkün.

Dün gelir ve büyüme rakamlarını açıklayan Snapchat son çeyrekte günlük 8,9 milyon aktif kullanıcı kazanarak toplamda 187 milyon kullanıcıya erişti. Üçüncü çeyrekte yüzde 2,9 büyüme kaydeden uygulamanın bu rakamı dördüncü çeyrekte yüzde 5,05 taşıdığı görülüyor. Özellikle Facebook'un Hikayeler dahil olmak üzere bir çok özelliğini kopyalamasıyla son yıllarda oldukça zorlanan Snapchat sahalara geri dönmeye hazırlanıyor. Bu yeni özellikle bir çok markanın ilgisini çekmeyi hedefleyen Snapchat, farklı yaklaşımlarla gelirlerini arttırmanın yeni yollarını hayata geçiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.