Yandex, Rusya'daki tarayıcısına reklam engelleme özelliği ekledi

Yandex, Rusya'daki tarayıcısına reklam engelleme özelliği ekledi

Rusya'daki tarayıcısına, bir çok reklam türünü engelleyen bir reklam engelleme özelliği ekleyen Yandex, kullanıcıların tarayıcı deneyimini arttırmayı hedefliyor. Özellikle elverişsiz reklamları hedefleyen firma, bu geliştirmeyi yaparken Internet Advertising Bureau'nun yerel rehberinde yer alan yönetmelikleri kullandı.

IAB Rusya'nın rehberine uygun hareket eden reklamları filtrelemeyecek olan Yandex, reklamcılara bir takım araçlar da sunuyor. Webmaster servisiyle yayıncılar ve reklamverenler, reklamlarının Yandex standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edebiliyor. Yandex tarayıcısını kullananlar, güncellenen son versiyon ile adblocker'ın hem masaüstü hem de mobilde aktif olduğunu görecek. Kullanıcılar ayarlardan bu özelliği devre dışı bırakabilir. Ancak özelliği kullanmaya devam edenler için sayfa açılırken sinir bozucu ve rahatsız edici reklamların yüklenmesi önlenecek.

Bu Yandex'in ilk kez reklamlara karşı bir engelleyici kullanışı değil. Daha önce mobil tarayıcısında üçüncü parti reklam engelleyici eklentilerine yer veren şirket, mobil kullanıcıların reklamları şikayet edebilmeleri için bir şikayet butonu da yerleştirmişti. Ancak Yandex bu son hamlesiyle reklamverenleri oldukça zor bir duruma sokuyor.

IAB Rusya'nın rehberine uygun hareket etmeyen reklamların yanı sıra şirket, tam ekran banner reklamlarını, geri sayım aracı içeren pop-upları ve otomatik başlayan video reklamlarını engelliyor. Elverişsiz olmayan ve organik bir yapıya sahip alakalı reklamlar ise kullanıcıya gösterilmeye devam edecek.

Bu hamle aslında bu ayın sonlarına doğru reklam engelleyici Chrome eklentisini piyasaya sürecek olan Google'dan önce davranmak için atılmış bir adım olabilir. Bu arada bu iki popüler tarayıcının yanı sıra Opera‘nın da bir süredir reklam engelleme hizmeti verdiğini hatırlatalım.

PageFair‘in yayınladığı 2017 Adblock Raporuna  göre reklam engelleyiciler Asya’da ciddi şekilde mobil ağırlıklı bir patlama yaşarken Avrupa ve ABD’de daha ziyade masaüstünde kullanılmaya devam ediyor.  Danimarka, İsveç, Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri ise reklam engelleyici kullanımında dikkat çekici bir tablo sergiliyor.

Gittikçe artan bu talepten faydalanmanın yanı sıra Opera ve Google gibi Yandex de bu hamlesiyle reklamverenleri daha kaliteli reklamlar üretmeleri konusunda uyarıyor. Reklam engelleyici analiz aracı Admiral’ın 2016 raporuna göre ise yayıncılar her ay 3,45 milyar dolar kaybediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.