Telegram "Uygunsuz İçerik" gerekçesiyle App Store'dan kaldırıldı

Telegram

Telegram'ın resmi uygulaması dün iOS App Store'dan çıkarıldı. Bu gelişmenin, Telegram'ın Android için yazdığı Telegram X'i piyasaya sürdükten sonra ortaya çıkması ise dikkat çekti. Yakın zamanda iOS'ta da test edilen Telegram X uygulaması da orijinal uygulamayla birlikte App Store'dan kaldırıldı.

Telegram CEO'su Pavel Durov ise yaşanan bu şaşırtıcı gelişmeler hakkında şunları söyledi:

Kullanıcılarımıza uygunsuz içerik sunulduğu konusunda Apple tarafından uyarıldık ve her iki uygulama da App Store'dan çıkarıldı. Bu konuda önlem aldıktan sonra uygulamaların tekrar App Store'a geri gelmesini bekliyoruz.

Şimdilik uygulamanın App Store'a geri gelmiş olsa da uygulama içinde bulunan uygunsuz içeriğin ne olduğu bir soru işareti. Ancak basında yer alan haberlere göre bu durum Apple'ın iOS ilkelerinde üzücü veya saldırgan içerikler başlığı altında belirttiği, uygulamanın içinde bulunması gereken özelliklerden kaynaklanıyor olabilir. Üstelik bu yer alması gereken özelliklerin bir kısmı Telegram gibi kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler üzerinden ilerleyen anlık mesajlaşma uygulamalarını kapsıyor.

Apple'ın bahsettiği bu özelliklerin arasında uygunsuz içerik filtresi, şikayet etme mekanizması ve engelleme gibi şimdiye kadar bir çok sosyal ağda karşılaştığımız seçenekler yer alıyor. Dolayısıyla Telegram'ın bu özellikleri bulundurmaması halinde bahsedilen bu uygunsuz içerik Telegram'da paylaşılan mesajlardan herhangi biri olabilir. Her şeye rağmen Telegram bu içerik problemine bir çözüm bulmuş olacak ki bir süre sonra kaldırılan iki uygulamanın da App Store'a geri döndüğü görüldü.

Şimdiye kadar uçtan uca şifreleme, gizli sohbet özelliği,  kendi kendini yok eden ve sunucularda depolanmadığı iddia edilen mesajlar gibi özellikleriyle kullanıcıların dikkatini çeken Telegram, gün geçtikçe popülerlik kazanıyor. Geçtiğimiz temmuz ayında özellikleri arasına kaybolan fotoğrafları da ekleyen uygulama, sadece bir mesajlaşma uygulamasından fazlası olmayı hedefliyor. Zira Telegram geçtiğimiz ay kendi blockchain teknolojisini ve kripto parasını geliştirmek üzere harekete geçerek ICO'sunu gerçekleştirdi. Her teknolojik girişimde olduğu gibi de Telegram büyümeyi sürdürdükçe karşılaştığı sorunlar da her geçen gün farklılaşmaya devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.