Dünya Altın Konseyi, bitcoinin merkez bankalarının sonunu getireceğine inanıyor

Dünya Altın Konseyi, bitcoinin merkez bankalarının sonunu getireceğine inanıyor

Altın 2017 yılında yüzde 13 değer kazanırken bitcoin değerini 13 kat arttırmıştı. Dünya Altın Konseyi, bu duruma ilişkin bitcoinin dijital altın olarak tanımlanmasını kabul ediyor ancak fiyatlardaki aşırı dalgalanma dolayısı ile gerçek altın kadar güvenli bir yatırım aracı olamayacağını vurguluyor.

Dünya Altın Konseyi’nin ana amacının, altın talebini teşvik etmek ve sürdürmek olduğunu düşündüğümüzde bitcoini alternatif bir yatırım aracı olarak görmeleri çok düşük bir olasılık.

Konsey yayınladığı bir raporda; kripto paraların finansal sistem içerisinde yer almaya başladıklarını ama altının kripto paralardan farklı daha likit ve düzenlenmiş bir pazarı olduğunu ve yatırımcıların portföylerinde farklı bir yere sahip olduğu vurgulandı. Konsey bitcoinin fiyatının günlük ortalama yüzde 5 hareket ettiğini bu durumunda ne para birimi nede yatırım aracı demenin doğru olmadığını ama bu büyük fiyat hareketlerinin de yatırımcılarına büyük karlar getirdiğini söyledi.

Raporda ayrıca, bitcoin ve kripto paralara ilişkin ülkelerden gelebilecek kısıtlamalar ve yasaklar gibi durumlar bu alandaki yatırımları ileriye dönük çok riskli yatırımlar haline getiriyor denildi. Ancak kripto para sisteminin de kurulu bankacılık sistemi için yıkıcı bir gelişme olduğu vurgulandı. Göze çarpan bir başka noktası ise; merkez bankalarının elinde ki en büyük araçın, para politikaları olması ancak insanlar itibari para birimleri yerine kripto para birimlerini kullanmaya başladıklarında bankaların ellerindeki bu gücün yok olacak olması.

Altına olan yatırımın önemli bir kısmının bitcoin ve diğer kripto paralara kayıyor olması raporda belirtilmiş olsa da çok üzerinde durulmamış bir konu olarak görünüyor. Konsey bitcoini istikrarlı bir yatırım aracı olarak görmese de, bitcoin ve diğer kripto paraların arkasında yatan blockchain teknolojisinin güçlü bir geleceği olduğuna inanıyor. Konseyin ayrıca, altını da özel bir blok zincir ile dijital varlığa dönüştürme fikirleri mevcut. Tedarik zincirinde ve arz-talep dengesinin yönetilmesinde blok zinciri teknolojisini adapte etmek istediklerini belirtiyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.