Yapay zeka gurusu Andrew Ng 175 milyon dolarlık yapay zeka fonunu paylaştı

Yapay zeka gurusu Andrew Ng 175 milyon dolarlık yapay zeka fonunu paylaştı

Yapay zeka gurusu Andrew Ng'nin geçtiğimiz yaz basına sızan AI fonu, resmi olarak hayata geçti. Google Brain'in derin öğrenme projesi kurucusu ve Coursera'nın kurucu ortağı olan Andrew Ng, 2014 yılında Baidu’nun baş mühendisi olmasıyla birlikte makine öğrenmesi alanında tanınmaya başlamıştı.

2017'nin ilk aylarında şirketten ayrılan Ng, Deeplearning.ai kursu ve Landing.ai başta olmak üzere bir yapay zeka projesini hayata geçirdi. Fon için 175 milyon dolar toplayan Ng, bu miktar ile geleneksel bir yatırım fonu oluşturmayı düşünmüyor. Onun yerine Ng ve ekibi parayı yeni işler yaratmak ve yeni Betaworks'ün ilk zamanlarda kullandığı çalışma modeline benzeyen bir çalışma şekliyle yeni şirketler kurmak için kullanacak.

Bu fonun yatırımcıları arasında ise NEA, Sequoia Capital, Greylock Partners ve SoftBank Group yer alıyor. Ng genel ortak olarak fonu yönetirken, Eva Wang ortak ve COO olarak yer alacak. Steven Syverud da bu ortaklıkta yer alan isimlerden.

Yapay zeka gurusu; ayrıca yapay zeka işlerini yapılandırmanın diğer teknoloji girişimlerini yapılandırmaktan daha tekrarlanabilir bir süreç olduğunu düşünüyor. Baidu'daki işinin de aslında yapay zeka ile ilişki potansiyel işler yaratmak üzere bir dizi takım yaratmak olduğunu vurguladı. Dolayısıyla Ng, bildiği işi yapmaya devam edecek. Fon kapsamında Ng'nin yeni fikirlerle bir takım deneyler yapabilecek bir takım oluşturması ihtimal dahilinde. Üstelik bu modelde yatırım çoktan alınmış olduğu için ürünün geliştirilmesi esnasında yatırım kaygıları içeren kararların alınması da söz konusu olmayacak. Bu arada Ng'nin hız konusundaki hassasiyetinin fon bulma sürecine de bir şekilde yansıdığını belirtelim.

Ng'nin aldığı yatırım ilk olarak kendi şirketi Landing.ai'a gidecek. Ng, imalat şirketlerine yapay zeka getirmeyi amaçlayan Landing.ai dışında iki farklı proje üstünde daha çalışıldığını söylüyor. Ng ekibinin bir kısmını da yapay zekanın toplumsal olarak etkisi üzerine düşünmeleri için görevlendireceğini ifade ediyor. Bu ekip, yapacakları çalışma boyunca halihazırda kullanılan iş gücünü sadece daha zengin değil aynı zamanda daha iyi bir toplum yaratmak üzere yeniden eğitmeye odaklanacak.

Ng'nin bu söylemi akla geçtiğimiz günlerde yapay zekanın insanları işsiz bırakmasını olumlu karşılayan Bill Gates'i getiriyor. Gates de yapay zekanın insan iş gücünün yerini alması durumunda hükümetin, yerinden olmuş işçilere bu yeni ekonomi için yeniden eğitim vermek zorunda kalacağını ifade etmişti. Ng'nin attığı bu adım Gates'in söylemini bir anlamda hayata geçiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.