Japonya’nın en büyük enerji firması Ethereum blok zincir girişimine yatırım yaptı

Japonya’nın en büyük enerji firması Ethereum blok zincir girişimine yatırım yaptı

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), 456 milyar doları aşan geliri ile en büyük enerji devlerinden biri. Japonya’da verdiği enerji hizmetleri yanında 8 farklı ülkede de yan kuruluşları bulunuyor.

Cuma günü yayınladıkları bir duyuruda TEPCO; Londra merkezli ve enerji alanında Ethereum blok zincir üzerinde çalışan bir girişim olan Electron şirketine yatırım yaptığını açıkladı. Electron şirketi ile başlatılan ortaklıkları; enerji dağıtımı alanında merkezcil sistemden, blok zincir tabanlı anti merkezcil sisteme geçiş için yeni yollar geliştirmeyi hedefliyor.

TEPCO üst düzey yöneticisi Shin-İchiro Kengaku; bu yatırımın ve arkasından gelecek olanların, TEPCO firmasının enerji alanında çığır açma potansiyeli çok yüksek olan blok zinciri teknolojisi hakkında know-how almasını sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Electron şirketi, bazı durumlarda alt yapının 30-40 yaşını bulduğu elektrik dağıtım ağının, blockchain tabanlı merkezcil olmayan bir sisteme dönüştürülmesinin hem işletme maliyeti hem de enerji tasarrufu açısından çok önemli olduğuna inanıyor ve bu alanda ilklerden olmayı planlıyor.

Şirket, Ethereum blockchain kullanarak bir demo hazırladı. Hazırlanan demoda 53 milyon elektrik sayacından gelen veri, 60 farklı enerji şirketine ait. Demonun sonuçlarında enerji tedarikçisi anahtarlarının blockchain tabanlı sistemde 20 kat daha hızlı sonuç verdiği kanıtlandı. Aynı “akıllı sayaç” sistemi su ve telekomünikasyon alt yapılarına da uygulanabiliyor.

Gelecek yıllarda enerji ağına, hem iletim hem de dağıtım alanında katılacak çok çeşitli varlıklar olacağına inandıklarını belirten Electron CEO’su Paul Ellis; bu varlıkların özelliklerinin ve güçlerinin hızlı bir şekilde kayıt altına alınabildiği güvenli bir sistemin gerekliliğini ve bunun da ancak blok zinciri teknolojisi ile gerçekleşebileceğine inandıklarını belirtti.

Yaptığı yatırımlar dışında TEPCO şirketi, Energy Web Foundation isimli, blok zinciri teknolojisinin enerji sektöründe ticari olarak yaygınlaşması için çabalayan bir kuruluşun da üyesi. Aynı kuruluşta TEPCO’nun Singapur’lu kardeşi, ısıtma ve havalandırma, akıllı piller ve güneş pilleri gibi ürünleri de bulunan Singapore Power’da bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.