Amsterdam, Airbnb gibi uygulamalardan konaklamaya yıllık gün kısıtlamasını sıkılaştırıyor

Amsterdam, Airbnb gibi uygulamalardan konaklamaya yıllık gün kısıtlamasını sıkılaştırıyor

Kişilerin, konut sahiplerinden seyahatlerinde konaklayacak yer kiralamasını sağlayan Airbnb gibi uygulamaları sayesinde ev sahiplerinin son yıllarda iyi bir ek gelir kaynağı var. Gezginlerin ise bu platformlardan konaklayacak bir yer kiralaması, ciddi anlamda seyahat masraflarını düşürmesi anlamına geliyor.

Ancak Airbnb gibi uygulamaların Avrupa'da son yıllarda kötü bir talihi var. Örneğin, Almanya'nın başkenti Berlin'de yabancılaştırmanın yasaklanmasına yönelik yasa ile platformlara bir takım kısıtlamalar getirilmişti. Ev sahiplerinin, konutlarını 60 günden fazla kiraya vermeleri yasak. Öte yandan kiracıların üçüncü bir şahsa evlerinin bir odasını dahi kiralamaları yasal değil.

Berlin'deki kısıtlamaların nedeni özellikle düşük fiyat segmentinde konut piyasasının binlerce daireden mahrum bırakılması ve haksız kazanç olarak gösterilmişti. Berlin-Mitte Belediye Başkanı Stephan von Dassel, "Ayda yaklaşık 500 avroluk düşük bir kira ödüyorsanız ve Airbnb 3000 avro talep ediyorsanız, onunla gerçekten para kazanabilirsiniz" diyerek tepkisini göstermişti.

Kültürel çeşitliliği ile Avrupa'nın önemli şehirlerinden Amsterdam'da da 60 gün kısıtlaması bir süredir var. Ancak şehir konseyi yasaları biraz daha sıkılaştırarak bu süreyi 30 güne indirmeye karar verdi.

Amsterdam'daki kısıtlama 2019'da yürürlüğe girecek. Otoriteler, kentteki bazı bölgelerde turistlerin neden olduğu sorunları azaltmak ve kişilerin evini para kazanmanın bir yolu olarak görmemesi için uygulamayı getiriyor.

TechCrunch'ta yer alan habere göre,  Airbnb'nin Hollanda ve İskandinavya kamu politikası yöneticisi Bo de Koning karar konusunda hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Bo de Koning'e göre, Airbnb'deki tipik bir Amsterdam ev sahibine yılda 4.000 Euro'dan daha az kazanç sağlıyor.

Türkiye'de Airbnb ve benzeri servisler aracılığıyla konut kiralayan ev sahipleri gelir vergisi kapsamına alınmaya başlanmıştı. Uygulama geçtiğimiz yıl  1 Temmuz'da yürürlüğe girmişti.

Tepkilerin yanı sıra Airbnb, bir takım iyileştirme çalışmalarına da başlayacağını da duyurdu. Ev paylaşımının etkileri hakkında toplanan bilgileri şehir konseyiyle paylaşmayı ve uygulama eylemleriyle ilgili verileri yıllık olarak yayınlamaya karar verdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.