Türkiye’nin en büyük ulaşım şirketlerinden biri olan Türk Hava Yolları, 2017’nin son kod maratonunu (hackathon) düzenleyen yerli şirket oldu ve maraton sonunda hayatımıza temas edebilecek 9 farklı proje ödüllendirildi. Kazanan proje ise mesajlaşma tabanlı seyahat asistanı Albatros oldu.
Turkish Airlines Travel Hackathon’un ana süreci Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezinde düzenlense de ekiler Hackathon öncesinde Microsoft Türkiye, Intel, Turta, Hackquarters gibi paydaşlardan çeşitli eğitimler alarak maratona hazırlandı. Yenilikçi fikirlerle dijital yolcu deneyimini bir üst seviyeye taşımayı hedefleyen kod maratonu için 308 takım arasından seçilen 42 takım maratona katıldı ve 48 saat boyunca ürünlerini geliştirmeye çalıştı.
Seyahat sürecinin 4 temel kategorisine (uçuş öncesi, hava alanı, uçak içi, uçuş sonrası) odaklanan ekipler SITA, Sabre, Turkcell, Pointr, Locuslabs, iyzico, İETT, İBB, İsbak, Here, Yandex, UBER, ininal, Turkgen firmalarının sağladıkları servislerle çözümlerini zenginleştirme şansı yakaladılar. Turkish Airlines Travel Hackathon’un bir başka güzel yanıysa Katı Hal Ar&Ge tarafından Türkiye’de geliştirilen Alya 3D Yazıcı’nın ekiplere prototip geliştirmek için sunulmasıydı. Yine yerli girişimlerden Boni ise engelli yolculara uygun çözümler üretilmesi konusunda destek verdi.
Maratonun kazananı: Albatros
Aldığımız bilgilere göre Hackathon’a katılan takımlar, Turkish Airlines Developer Portal üzerinde kullanıma açık API setlerinin yanısıra sadece bu maraton için erişime açılan toplam 27 servis ve geçmiş uçuş verilerini kullanma fırsatı yakalamış. Finale kalan 12 takım arasından seçilen hackathon birincisi ise Albatros adlı mobil asistan çözümü olmuş. Aşağıda hem Albatros hem de ödül alan diğer projeler hakkında kısa tanıtımları görebilirsiniz. THY, söz konusu bu çalışmaları ürüne dönüştürmek için çalışacağını ifade ediyor ve bizler de yenilikçi fikirlerin hayatımıza girmesini merakla bekliyoruz.
Albatros: Mesajlaşma platformu üzerinden sunduğu asistanlık hizmetiyle yolculuk öncesi yardımcı olacak tüm bilgileri ileten ve yolcunun görevlerini kolaylaştırarak uçuş deneyiminin tümünü iyileştiren projesi.
Augmented Cube: Skylife dergisinin sayfalarını Arttırılmış Gerçeklik ile canlandırıyor, içerikleri yaratıcı ve interaktif deneyimleme fırsatı sunuyor. Bu deneyimler hayal gücümüzle sınırlı olup; alışveriş, sosyalleşme, seyahat, THY hizmetleri, 3 boyutlu oyunlar gibi alanlarda içerik zenginleştirmeye yardımcı oluyor.
Bagaj Takip Zinciri: Ana taşıyıcı banda yerleştirilen kameralar ile bagajı nesne tanıma teknolojisi ile tanımlayıp kayıp veya hasar durumlarına karşı önlem alıyor.
Taxim: Her gün uçuş yapan 8 milyondan fazla kişinin farklı havayollarından farklı oranlarda kazandığı milleri; bu platform aracılığıyla binlerce ürün ve hizmet sağlayıcılarla buluşturarak, millerin yeni bir para birimi olarak kullanılmasına imkan tanıyor.
FlyCheck: Tüm uçak tiplerinde müşteriden gelen talep ve şikayetleri toplayarak ortak bir veri merkezinde analiz eden web tabanlı denetim sistemi geliştiriyor.
Data Bender: bagaj verme ve check-in süreçlerini kolaylaştırarak havalimanındaki yoğunluktan kaynaklanan uçuş kaçırma oranını azaltıyor.
HisarCS: Havaalanında cebinizde kalan bozuk paraları Miles&Smiles millerine çevirebilirsiniz.
Miles & Developers: Kullanıcının sahip olduğu millerle gidebileceği şehirleri gösteren interaktif bir dünya haritası üzerinde, dünyanın ne kadarını keşfettiğini göstererek, yeni uçuş tavsiyeleri veriyor.
Adventure: Yolcuların güvenli bir şekilde bagajlarını takip etmelerini ve bagaj teslim aşamasında kaybettiği zamanı geri kazandırmayı amaçlayan yenilikçi çözüm.
Son olarak Turkish Airlines Travel Hackathon'un herhangi bir nakit para ödülü sunmadığını, seçilen projelerin THY ile çalışma şansı yakaladığını paylaşalım. THY ve diğer destekçilerin kazanan ekip üyelerine Business Class uçak biletleri ve çeşitli teknoloji ürünleri hediye ettiğini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap