Nissan, beyin gücüyle çalışan otomobil üretmeyi planlıyor

Otomotiv dünyasında film senaryolarını aratmayan projelere tanık oluyoruz. Japonya merkezli araç üreticisi Nissan dün iddialı bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Şirket, araçların sürücülerin beynindeki sinyalleri yorumlayabilmesini sağlayacak bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

Şirketin Brain-to-Vehicle ya da kısaltılmış hali ile B2V adını alan teknolojisi, sürücülerin tepki sürelerini hızlandırmayı vadediyor. Bu sayede B2V ile tamamen otonom araçların aksine, sürüş deneyimi yaşamak isteyen sürücülerin daha fazla keyif alması amaçlanıyor.

Brain-to-Vehicle (B2V) teknolojisinde beyin aktivitesinin ölçümlenebilmesi için sürücü elektrotlarla kaplı bir kulaklık takıyor. Bu veri ile araç, sürücünün dönme, hız yapma ya da frene basma düşüncesini algılıyor. Araç, beyinden aldığı bu algıyı bir insanın eyleminden 0,2 ila 0,5 saniye önce yürürlüğe koyuyor. Bu, çok kısa bir zaman dilimi gibi görünse de konu araç kullanmaya geldiğinde bu sürenin büyük fark yaratabileceği belirtiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=oCi6taII6Yo

Nissan Başkan Yardımcısı Daniele Schillaci, otonom araçların çok kişisel olmayan vizyona sahip olduklarını söylerken, "B2V teknolojisi tersine, kendi beyinlerinden gelen sinyalleri kullanarak sürücünün daha fazla heyecan duyması ve keyif almasını sağlayacak." dedi.

CES 2018’de sergilenecek

Nissan, B2V teknolojisini  Las Vegas'ta 7 Ocak'ta başlayacak CES 2018'de sergileyecek. Şirket, fuarda bu teknolojinin bazı unsurlarını göstermek için sürüş simülatörü kullanmayı planlıyor. Projenin ise hayata 2021'de geçmesi öngörülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.