Trump Vergi Reformu, Apple'a Netflix'i bedavaya aldırabilir

Trump Vergi Reformu, Apple'a Netflix'i bedavaya aldırabilir

Yakın zamanda ABD gündemini meşgul eden Trump Vergi Reformu'nun senatodan geçmesinin ardından teknoloji ekosisteminde bir takım değişimler gerçekleşebilir. Örneğin Citi analistleri Jim Suva ve Asiya Merchant, Apple'ın Netflix'i yüzde 40 ihtimalle satın alabileceğini öne sürüyor. Apple'ın yapılan reform sayesinde 220 milyar dolar nakit iade alması söz konusu. Bu rakamın üçte biri dahi Netflix'i almaya yetiyor.

Bu durum geçtiğimiz yılın Ekim ayında yeni içerikler için 1.6 milyar dolar borca giren Netflix'in işine gelebilir. Yine de şimdilik ne Apple ne de Netflix tarafında böyle bir hamlenin emaresi görünmüyor.

Satın alma olsun ya da olmasın vergi reformundan en karlı çıkan şirketlerden biri de Apple! Şimdiye kadar bu konuda ciddi yaptırımları olan ABD Hükümeti yakın zamanda sadece bir kereye mahsus olmak üzere şirketlerin yurt dışındaki paralarını getirmelerinden vergi almayacağını açıklamıştı. Yabancı ülkelerde toplam 252 milyar dolar parası olan Apple'ın, artık hiçbir vergi ödemeden ABD'ye parasını getirtmesi mümkün.

Suva ve Merchant'ın yaptığı açıklama ise şu şekilde:

Şirketin çok fazla nakdi var. Şirket yılda 50 milyar dolara yakın bir büyüme kaydederken 250 milyar dolardan daha fazla nakde sahip. Bu sahip olmak için iyi bir problem. Tarihsel olarak, Apple, yüksek vergilendirmeyi önlemek için ABD'ye nakit para getirmekten kaçındı. Vergi reformu sayesinde Apple'ın bu parayı kullanmasına izin verilmesi olası. Yurtdışında bulunan  paranın yüzde 90'ından fazlası için bir defalık yüzde 10 ülkeye giriş vergisinin iadesiyle Apple, satın alma ve birleşme işlemleri için 220 milyar dolar kazanıyor.

Aralık ayında Apple'ın olası satın alma ve birleşmeleri üzerine çalışma yapan Suva ve Merchant, Netflix'in de iyi bir aday olduğunu düşünüyor. Bu çalışma Disney'in Fox'un Stüdyo ve TV mal varlıklarını satın alması öncesinde gerçekleştiği için Citi, grafikte Apple'ın yüzde 20-30 arası bir ihtimalle Disney'i satın alacağını öne sürmüş.

Apple'ın yıllardır TV ürünleri üzerine üretim yapmaya çalıştığını düşünürsek son zamanlarda ciddi rekabet olan bu alana basit bir satın almayla girmesi oldukça makul. Ne de olsa Apple'ın bir zamanlar yükselen yıldızı olan iTunes tarafındaki kullanıcılar, bir süredir Netflix, Amazon ya da Hulu gibi platformları tercih ediyor.

Ancak Apple henüz bu alandan vazgeçmiş değil. Geçtiğimiz aylarda Jennifer Aniston ve Reese Witherspoon'un başrollerde olduğu ilk senaryolu dizilerle başlayacağını açıklayan şirket, içerik üretmeye başladı bile. Ancak bir teknoloji şiketi olmanız iyi bir yayıncı olacağınız anlamına gelmiyor. Bu nedenle Netflix, Apple için gerçekten iyi bir alternatif.

Her geçen gün bu pazara daha farklı isimler katılıyor. Amazon Stüdyolarının Yüzüklerin Efendisi’ni diziye dönüştürmek için harekete geçmesi ya da Facebook’un tek bir dizi bölümü için 3 milyon dolar harcayabilmesi gibi gelişmeler bu pazarın ne kadar büyüyeceğinin bir göstergesi. Tabi dijital TV pazarının 2020’de 42 milyar dolara ulaşmasının bekleniyor olması da bu gelişmelerin en büyük etkeni diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.