"Steve Jobs" isimli giyim markasının isim hakları davasını Apple kaybetti, İtalyan şirket aldı

Apple'ın Steve Jobs'ın isim haklarını zamanında almayı düşünmemesi şirket aleyhine bir dava ile sonuçlandı. İtalyan tasarımcı kardeşler Vincenzo ve  Giacomo Barbato 2012'de Steve Jobs ismini verdikleri bir giyim markasını Apple'a karşı beş yıl süren bir ticari marka dava ile kazandı.

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi, İtalyan markasının Apple'ın ticaret haklarını ihlal etmediği sonucuna vardı. Tasarımcı kardeşler, teknoloji devi Apple'ın Jobs'ın isminin marka haklarını almadıklarını farkettiler ve 2012 yılında şirket kurucusunun adı ile şirketlerini kurdular.

Marka, logosuyla da Apple'a benzerliği ile dikkat çekiyor. "J" şeklindeki  logo, Apple'ın ısırılmış elmasını anımsatıyor. Apple'ın konuya yönelik itirazlarına rağmen AB hakimleri,  marka logosunun Apple'ınkiyle hiçbir benzerlik göstermediği sonucuna vardı.

"Yeni elektronik cihazlar" geliyor

Tasarımcı kardeşler tüm bu gelişmelere ek olarak 1 Nisan şakası gibi bir gelişmeyi de paylaştılar. "Steve Jobs" etiketi altında "elektronik cihazlar" piyasaya süreceklerini duyurdular.  "AyPhone"ları da piyasada görmemiz an meselesi olabilir.

Kardeşler şu anda Steve Jobs logosu ile çanta, tişört, kot pantolon gibi birçok kıyafet satıyorlar. Mahkeme İtalyan kardeşler lehine bir karar verse de, marka logosunun Apple'dan kopyalanmadığını söylemek gerçeği görmezden gelmekten başka bir şey değil.

ABD'nin Alman otomobil üreticisi Volkwagen'e emisyon davasında 2.8 milyar dolar ceza vermesinin ardından, AB sınırları içinde ABD şirketlerine karşı sert bir tavır var. Birlikteki ülkelerin teknoloji alanındaki devrimi geç farketmeleri ve ABD'nin küresel pazardaki ezilmesi zor gücü üye ülkelerde daha da endişe uyandırıyor.

Son zamanlarda da Apple, Google gibi şirketlerin ciddi vergi cezaları aldığına tanık oluyoruz. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi'nin de Apple aleyhine böyle bir karar vermesi ilk etapta mahkemenin İtalyan kardeşlere  "pozitif bir ayrımcılık mı yaptı?" sorusunu akıllara getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.