Blockchain tabanlı uygulamalar geliştirmek için kurulan bir çatı şirketi olarak karşımıza çıkan Joint Ventures, ilk ürünü ile yayıncıların işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Ahmet Arslan, Cevdet Süer, Gülseren Arslan, Latif Çakıroğlu ve Zeki Kavrazlı tarafından kurulan Joint Ventures'ın ofisi ise İzmir Urla'daki Teknopark İzmir'de yer alıyor.
Blockchain tabanlı yorum sistemi
Geliştirdiği ilk uygulama ile yayıncılar için blockchain tabanlı bir yorum sistemi sunacak olan Joint Ventures, popüler yorum servisi Disqus ile benzer bir çalışma mantığı sunacak. Disqus'tan farklı olarak reklam gelirini yayıncılar ve yorumculara Joint adı verilen bir token olarak dağıtacak olan Joint Ventures, oluşan ekonomik değerden ise pay almayacak.
Sistemin güvenli bir şekilde çalışması için blockchain teknolojisinden faydalanan girişim, sistemde dönen ekonomik değerin tüm kayıtlarını Joint kullanıcıları ile paylaşacak. Kullanıcılara dağıtılacak olan Joint tokenın Ethereum tabanlı bir token olacağını da ekleyelim.
Ethereum tabanlı Joint token
Ethereum'un haricinde başka blockchain altyapılarını da kullanan Joint Ventures, kazanılan Joint tokenlarının son kullanıcılar ve yayıncılar tarafından kullanım alanları olmasına oldukça önem gösteriyor. Sistem arayıcılığıyla kazanılacak olan tokenlar, yorumları öne çıkarmak, yayıncılara destek olmak veya Joint network'ünün paralı içeriklerine abone olmak için kullanılabilir.
Yayıncılar ise kazandıkları Joint tokenları başka yayıncılardan trafik satın almak veya ekip üyelerini ödüllendirmek için kullanabilir. Ethereum tabanlı olduğu için Joint tokenların işlem göreceği borsalara transfer edilip kullanılabileceğini de ekleyelim.
Kurucuların haricinde 5 tam zamanlı çalışandan oluşan Joint Ventures, 2018 yılının ilk çeyreğinde çalışan sayısını 10'a çıkartmayı hedefliyor. İzmir Urla'da insan kaynağı bulmakta sıkıntı yaşayan Joint Ventures'ın özellikle yazılım ve pazarlama alanları için çalışan arayışında olduğunu da belirtelim.
Mart ayında ICO yapmayı planlıyor
Proje için yayıncılarla görüşmeye de başlayan girişim, bir yayıncı yorum sistemini Joint'e geçirdiğinde ilk etapta o yayıncının ziyaretçilerine blockchain, kripto para, cüzdan ve token gibi teknik detaylardan söz etmeyecek. Sistem içinde belirli bir süre geçirdikten sonra kullanıcıya önce bir cüzdan açıp sistemi tanıtmaya başlayacak olan Joint Ventures, geçiş sürecinin mümkün olduğunca sıkıntısızı olmasına özen göstermeyi planlıyor.
Önümüzdeki dönemde gerçek kullanıcıları ve yayıncıları olan bir platform haline gelmek isteyen Joint Ventures, 2018 yılının Mart ayında ise ICO yapmayı hedefliyor. Kısacası sadece bir Whitepaper ile ICO yapmayacak olan Joint Ventures, ICO öncesi ön satışlarına ise özel olarak sürdürüyor.