Çin "Güneş enerjili" otoyolunu yakında hizmete açacak

Çin

Dünyanın dört bir tarafında otomotiv sektörü elektrikli araç üretimine odaklanılırken, hükümetler buna paralel olarak kaynaklarını güneş enerji panelli otoyollar yapmaya ayırıyor. Küresel ekonominin baş rollerinden biri olan Çin yenilenebilir enerjiye yönelik teknolojik yatırımlara ciddi adımlar atan ülkelerden. Çin'de geçtiğimiz günlerde dünyanın ilk elektrikle çalışan yük gemisi test için suya indirilmişti. Bu olayın ardından şimdi de ülkenin Güneş enerjili otobanı halka açılmak üzere.

Güneş enerjili otoban 7 milyona yakın insanın yaşadığı doğu Çin kenti Jinan'da başlıyor. Yıl bitmeden kullanıma açılması beklenen yol üzerinde elektrikli araçlar hareket halindeyken şarj edelebilecek. Teknik yardım sağlamak üzere tasarlanan yol, üzerine yağan karı da eritebilecek.

Electrek'in verdiği bilgiye göre, 2 km uzunluğunda yapılan yol üç farklı katmandan oluşuyor. Bunların en üstünde, asfalta benzer özelliği ile dikkat çeken şeffaf betonlar yer alıyor. Daha sonrasında güneş panelleri yer alıyor, Güneş panelinin altında, toprağın panellere zarar vermesini önlemek için  bir izolasyon şeridi bulunuyor. Yolun, orta büyüklükte kamyonların geçebileceği kadar dayanıklı olacağı belirtiliyor.

Güneş yollarını 2014'ten bu yana sıkça duymaya başladık. Bugüne kadar yalnızca yayalara ve bisikletçilere açılan ilk güneş yolu 2014'te Hollanda'da tamamlandı. Buna ek olarak, Almanya ve İtalya'da kendi sokaklarında güneş pilleri var. Geçtiğimiz yıl Fransa'nın Normandiya bölgesine bağlı bir kasabada 1 km uzunluğundaki "Güneş enerjili" yol tamamlanmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.