Bitcoin ile ödeme kabul eden seyahat siteleri [Dikkat! En pahalı tatiliniz olabilir]

Bitcoin ile ödeme kabul eden seyahat siteleri [Dikkat! En pahalı tatiliniz olabilir]

Bitcoin çılgınlığı son birkaç aydır Türkiye'de olduğu gibi dünyanın da dört bir yanını sarmış durumda. Haber bültenleri, manşetler ve sosyal medya kanalları üzerinden herkes bitcoin başta olmak üzere kripto para konuşuyor. 1 Ocak 2017'den beri yüzde 1.800'den fazla artış sağlayan bitcoin geçtiğimiz günlerde 20.000 dolar sınırına dayanmıştı.

Finans piyasasını ikiye bölen bitcoin bir çok uzmana göre uzak durulması gereken bir hastalık olarak tanımlanırken bir diğer grup ise geleceğin para birimi olarak tanımlıyor. Kim ne derse desin okumakta ve takip etmekte fayda var fakat bitcoin artık halka inmiş durumda. İnternet ve bilişim teknolojilerine uzak olan kişiler bile bir şekilde adını duydu ve yatırım yapmak için yol arıyor veya yatırım yapıyor. (Bkz. astronomik bir hızda yükselişin nedeni.)

Peki ama bir ödeme aracı olarak kullanılmadığı sürece bitcoinin ne anlamı var? Henüz çok büyük bir perakende devi bitcoin ile ödeme kabul etmiş diyemeyiz. Bitcoin yatırımcıları Amazon, Alibaba gibi bir devin bitcoin ile ödeme kabul edeceği günü iple çekerken bitcoinin uzun zamandır aktif olarak kullanıldığı bir alan bulunuyor.

Seyahat! Bir çok gezgin bitcoini bir ödeme aracı olarak kullanmaya başladı ve bu aslında yeni bir gelişme de değil. 2013 yılından beridir turizm sektöründe bir ödeme aracı olarak kullanılan bitcoin, CoinDesk'e göre özellikle kredi kartı komisyonları, kart dolandırıcılıkları ve ATM'den para çekme ücretleri gibi sıkıntıları ortadan kaldırabildiği için tercih ediliyor.

Siz de benim gibi seyahat etmeyi seviyorsanız eğer bitcoin ile ödeme yapabileceğiniz seyahat platformlarını kayıt altına almanızda fayda var. Ama unutmayın, bugün bitcoin ile satın aldığınız bir uçak bileti 3 yıl sonra size bir uçak aldıracak (maket uçak da olabilir) seviyelere gelmiş olabilir.

Uçak Bileti: 

  • CheapAir.com, 2013 yılından beridir bitcoin ile ödeme kabul eden bir online seyahat acentesi. Ayrıca bitcoin ile ödeme kabul eden dünyanın ilk online seyahat acentesi olduğunu da belirtmekte fayda var.
  • Destinia.com, İspanya merkezli bu online seyahat acentesi de bitcoin ile ödeme kabul ediyor. Ayrıca sadece uçak bileti değil otel rezervasyonu da yapabiliyorsunuz.
  • ABitSky.com, özellikle Avrupa içi uçuşlar için kullanılan bir seyahat acentesi ve bitcoin kabul ediyor.
  • Letonya'nın ulusal havayolu firması airBaltic 2014 yılından beridir Rusya ve Avrupa'ya yaptığı indirimli uçuşlarda bitcoin kabul ediyor.
  • Japon havayollarından Peach bu yıl başlarında yaptığı bir duyuruda, yıl sonuna doğru Kuzey Asya ülkelerine yapacağı uçuşlar için bitcoin ile ödeme almaya başlayacağını duyurmuştu.
  • eGifter.com, online hediye satış sitesi olan eGifter, bitcoin ile ödeme alarak hediye edebileceğiniz uçak biletleri satıyor. Üstelik bir çok büyük firmanın biletleri alınabiliyor.
  • Virgin Galactic! Geleceğin teknolojisini kullanıyorsanız tabii ki uzaya bile çıkabilirsiniz. Şaka değil, 2018 yılı bitmeden başlaması beklenen ilk insanlı uzay turizmi için biletinizi şimdiden bitcoin ile alabilirsiniz.

Konaklama: 

  • CheapAir ve Destinia uçak biletlerini bitcoin ile sattığı gibi konaklamayı da bitcoin ile yapmanıza imkan veriyor.
  • Expedia, dünyanın en büyük online seyahat acentelerinden biri ve uçak bileti için bitcoin kabul etmese de konaklama için bitcoin kabul ediyor. Bitcoin ödemelerindeki altyapı için de Coinbase ile çalışıyor.
  • Gyft.com, bir online hediye platformu olarak hizmet veriyor ve bu platformu kullanarak Hotels.com'da bulunan 150.000'den fazla seçenek arasında konaklamanızı bitcoin ile alabilirsiniz.
  • Airbnb'nin Avrupa'daki rakibi olan, Berlin merkezli 9flats.com kısa süreli ev kiralamalarında bitcoin ile ödeme kabul ediyor.

Araç kiralama: 

  • CheapAir ve Destinia uçak bileti ve konaklamayı bitcoinle sattığı gibi araç kiralamayı da sağlıyor. Tüm hizmetler için bitcoin, oldukça güzel.
  • Shell ve BP gibi büyük akaryakıt satıcılarının da bulunduğu bir grup firmadan yakıt almanızı sağlayan CoinFuel, Amerika içerisindeki seyahatlerinizde bitcoin ile akaryakıt almanıza yardımcı olan bir proje. Aynı zamanda Uber sürüş kartlarını da bitcoin ile satan bu site sayesinde henüz bitcoin ile ödeyemediğiniz Uber yolculuğunuzu bitcoin ile gerçekleştirebilirsiniz.

Alışveriş, restoran ve ATM

  • Uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralamayı yaptınız. Artık bir şeyler yemek istiyor ve alışveriş yapmak istiyorsanız Coinmap projesi ile bitcoin dostu alışveriş yapabileceğiniz yerleri ve restoranları bulabilirsiniz.
  • Bitcoin cüzdanlarınızı doldurmak için ATM ararken BitcoinAtmMap sitesi işinize yarayabilir.

Seyahat edenler için bitcoin artık "alışverişte kullanılamayan" bir para birimi değil diyebiliriz sanırım. Eğer istiyorsanız tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz ve büyük bir değişimin başlangıcı için yeterli gibi görünüyor. Nakamoto'nun kendini gerçekleştirebilecek kehaneti gibi, eğer siz alışveriş yaparsanız bu teknoloji yeni bir para birimi olarak hayatımızda yer edinecek. Tamamen sizin elinizde olan bir şey.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.