Bitcoin 5 gün içinde neden yüzde 30'a yakın değer kaybetti?

Bitcoin 5 gün içinde neden yüzde 30'a yakın değer kaybetti?

20 bin dolara dayanan değeri ile rekorlar kıran bitcoin çok ciddi bir düşüşle karşı karşıya kaldı. 2017 yılı bitmeden 20 bin dolar değerini geçmesi beklenen bitcoin, geliştiriciler ve madenciler arasındaki çatışmalardan etkilenerek 5 gün içerisinde yüzde 30'a yakın değer kaybı yaşadı. Bitfinex verilerine göre 19,891 dolara kadar yükselen bitcoin, 5 günde yaşanan düşüşlerde 12,110 dolara kadar düştü ve şu anda bu haber yapılırken tekrar 14,170 dolar seviyelerine yükselmiş durumda.

Bitcoinde yaşanan bu düşüşün bir kaç önemli nedeni bulunuyor. Düşüşü başlatan önemli nedenlerden biri, kripto para dünyasının önemli isimlerinden  biri olan ve bitcoinden ayrılarak doğan bitcoin cashin geliştiricilerinden olan Roger Ver'in CNBC'de konuşması. Yaptığı konuşmanın önemli noktalarından biri, bitcoinin altyapı sorunlarının bir türlü çözülemiyor olması ve buna karşılık bitcoin cashin bu tür sorunlarla uğraşmıyor olmasıydı. Roger Ver'in CNBC'de konuşması sırasında, adeta sözleşilmiş gibi, en büyük borsalardan biri olan Coinbase'in nakit ile bitcoin cash ticaretini başlatması da bitcoinin düşüşüne etki etti. Çok büyük bir kitle bitcoin yatırımlarını çekip bitcoin cash almaya başladı.

Roger Ver'in televizyonda yaptığı konuşma, Coinbase'in eş zamanlı işlemleri başlatması ve CNBC'nin aşağıdaki tweeti (ve yorumlara cevabı) bir çok soru işaretini beraberinde getiriyor. (Bir çok kişinin kafasındaki soruları da netleştiriyor sanırım.)

Tüm bunlar yaşanırken aslında tetiklediği şey, bir çok yeni bitcoin yatırımcısının korkmasına neden oldu. Bir çok yatırımcı bitcoinin altyapısını, bitcoin cashin ne olduğunu, farklarını ve daha bir çok önemli detayı bilmeden sadece para kazanmak amacıyla kripto para sistemine yatırım yapmaya başlamıştı. Durum böyle olunca da bu açıklamalar ve bitcoin cashe geçiş bir çok yeni yatırımcıyı korkuttu ve ciddi bir nakite dönüş başladı. Daha önce de bitcoinden bitcoin cashe geçen madencilerden dolayı ciddi bir düşüş yaşanmıştı fakat bu düşüş bir panik havasına neden olmamıştı. Bu defa panik yaşandı ve tahmin edilenlerden çok daha büyük bir düşüş yaşandı.

Bitcoinin ayakta kalmasına neden olan eski yatırımcılar ise Lightning Network adı verilen hem işlem sürelerini kısaltacak hem de işlem maliyetlerini azaltacak yeni sistemin daha çabuk gelmesi için geliştiricilere baskı yapmaya devam ediyor. Bu sistemin hayata geçmesiyle beraber bitcoin cash destekçileri bitcoin karşısında önemli bir kozlarını kaybetmiş olacaklar.

Bitcoinin ve dolaylı olarak bir çok kripto paranın değer kaybının görünen yüzünü bu şekilde özetleyebiliriz. Bir çok yeni yatırımcının daha temkinli bir şekilde piyasaya gireceği kesin ama asıl soru bitcoin yatırımcıları bu kısa süreli ciddi düşüşler karşısında duruşlarını değiştirip değiştirmeyecekleri. Bunu da önümüzdeki bir kaç gün içerisinde göreceğiz diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.