Coinbase'in bitcoin cash işlemleri olaylı başladı

Coinbase'in bitcoin cash işlemleri olaylı başladı

Geçtiğimiz Ağustos ayında (1 Ağustos 2017'de) bitcoin çatallanmasıyla doğan bitcoin cash, o günden beridir oldukça büyük tartışmalara sahne oldu. Hızlıca göz atacak olursak, bitcoin işlemlerinin yavaşlaması dolayısıyla SegWit2 güncellemesi yapmayı reddeden bir grup madenci desteği ile ortaya çıkan bitcoin cash, 2 mb olan blok boyutunu 8 mb'a çıkarmayı amaçlıyordu. Yani daha hızlı ve daha ucuz transferler yapılabilecekti ve bitcoin cash ile bu gerçekleşti.

Sonraki dönemlerde ise bitcoin üzerinde SegWit2X güncellemesi planlanıyordu ve bu güncelleme ile bitcoinin blok boyutu artırılacak ve hem işlem hızları artacak hem de işlem ücretleri azalacaktı fakat SegWit2X destekleyen büyük madenci grubu, bu güncellemeden doğacak olan kripto parayı "gerçek bitcoin" olarak adlandırmayı planlayınca ortalık karışmış ve bu durumun bitcoinin sonunu getirebileceği görüşleri ortaya atılmıştı. Bu nedenle, SegWit2X destekçisi madenci grubu bu güncellemeyi iptal etti ve bitcoin cashi desteklemeye başladı.

Çok hızlı bir şekilde birkaç kat artan bitcoin cash, yapılan lobi çalışmalarıyla büyük yatırımcıları çekmeye başladı. Lobi çalışmalarının sonuncusu ise bitcoin cash çatallanması sonrası işlemlere almayacağını belirten Coinbase'in, artık bitcoin cash işlemlerine başlamış olması.

Coinbase üzerinde geçtiğimiz salı günü bitcoin cash işlemleri başladı ve işlemler sadece 2 dakika sonra kapatıldı. Çarşamba günü sabah 9'da tekrar işlemler başladı ve bitcoin cash yüzde 40'dan fazla değer kazandı. Coinbase kullanıcılarının yoğun talebi ile diğer borsalardan neredeyse 3 kat daha fazla artış yaşandı ve bir süre bitcoin cash Coinbase üzerinde 8.500 dolar civarında işlem gördü.

Coinbase'in bitcoin cash işlemlerine başlaması bir diğer tartışmayı da beraberinde getirdi. Halka açık olmayan bilgilerden faydalanan şirket çalışanları! Coinbase CEO'su Brian Armstrong, şirket çalışanlarının bu gizli bilgiyi kendi çıkarları için kullanmış olabileceğini belirtiyor ve bu konuda bir soruşturma başlatıldığını belirtiyor.

Brian Armstrong, "Coinbase'de bir ticaret politikamız vardır. Bu politika, anlaşmalı firma çalışanlarının ve bizim çalışanlarımızın halka açık olmayan bilgilerden faydalanarak, özellikle yeni kripto paraların sisteme eklenmesi gibi, işlem yapmasını yasaklar. Ek olarak bu bilgilerin şirket dışına çıkarılması da yasaktır, aile ve arkadaşlara bu bilgileri paylaşamazsınız." diye durumu açıkladı.

Tabii ki bu soruşturmanın başlamasının en büyük nedeni, şirket üzerinde kurulan baskılar çünkü işlemler başlamadan hemen önce yaşanan ilginç değişimler bir çok kişinin dikkatinden kaçmadı.

CEO Armstrong "Doğrudan veya dolaylı olarak şirket politikalarımızı ihlal eden bir çalışan veya iş ortağımızın olduğuna dair en ufak bir kanıt bulursak hemen iş akdini feshedip yasal işlemleri başlatmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

Sonuç olarak 3 gündür kripto para dünyasında yaşanan bu çalkantıların etkileri bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.