Kullanıcıların ilgi duydukları konularda daha fazla hesap ve içerik keşfetmesini sağlayan Hashtag takip etme özelliği, organik etkileşimi olumsuz olarak etkileyebilir mi? Kullanıcıların takip ettikleri hashtag ile paylaşılmış gönderileri haber akışında da görmesini sağlayan bu yapı aslında kullanıcılardan çok işletmeleri hedeflemiş olabilir.
Yakın zamanda hashtag takibinin yanı sıra “recommended for you” özelliğini de yayına alan Instagram, kullanıcıların beğendikleri içeriklere göre yeni içerikler sunmaya da başladı. Böylece kullanıcılar için daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunan Instagram, Facebook’un aksine işletmelerin organik etkileşim almasını da bir anlamda destekliyor. Hatta işletmelerin, profillerinde ve hikayelerinde paylaştıkları içerikleri hashtaglerle arama odaklı bir hale getirerek daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi de imkanlar dahilinde.
İçerik Karmaşası
Yine de bu iki özelliğin platformda yaratacağı olumlu etkilerin yanı sıra bir takım olumsuz etkiler de söz konusu olabilir. Bu olumsuz etkilerden biri aslında Instagram akışında oluşabilecek içerik karmaşası. Hashtag takibi ve “recommended for you” ile içerik seline boğulacak olan kullanıcılar istedikleri içeriğe ulaşmak için ekranı sürekli kaydırmak zorunda kalabilir.
2016 yılında Instagram'ın algoritmasında yapılan değişiklikle birlikte, ana sayfada gösterilen içerikler kronolojik olmaktan çıkarak her kullanıcının beğenilerine ve takip ettiklerine göre gösterilmeye başlanmıştı. Bununla birlikte markaların da daha fazla görünürlük için reklam vermesi gerekti. Instagram, o zamanlar yapılan bu yeni değişikliğin; reklamların, kullanıcıların akışında görünmesini etkilemeyeceğini söylemişti. Yine de ciddi bir bütçeye sahip olmayan işletmeler Instagram'daki görünürlüklerini kaybetti.
Hashtag takip etme özelliği de aslında aynı algoritmayı kullanıyor. Eğer bir kullanıcı bir hashtagi takip ediyorsa, Instagram kullanıcının karşısına çıkaracağı içeriği kalitesine ve güncelliğine göre belirliyor. Üstelik bir Instagram sözcüsü bu konu hakkında: "Bir kullanıcının akışında yer alan hashtag bağlantılı içeriklere dair bir sınırlama yok." diyor. Yani bu algoritma ile kullanıcılar akışlarında sınırsız sayıda hashtag bağlantılı içerik görebilir.
Tabi bu esnada yeni "Recommended for you” bölümü, kullanıcılar tüm yeni içeriklere baktıktan sonra onlara 3 ile 5 arasında yeni içerik önerecek. Yani uygulamayı açıp kapayan herkes "Recommended for you”u görmüş olacak. Dolayısıyla bu sistem aslında kullanıcıyı gerçek bir içerik karmaşasına sürükleyebilir.
Daha Fazla Görünürlük
Yine de söz konusu görünürlük olduğunda "Recommended for you” ve hashtag takip özelliği markalar için şimdilik ideal. Zira Instagram markaların organik olarak keşfedilebilmesini destekliyor. Bunun nedenlerinden biri de işletme profillerine yapılan ziyaretlerin üçte ikisinin, o profili takip etmeyen insanlar tarafından yapılması. Yani Facebook'un bir reklam mecrasına dönüşmesinin aksine Instagram kendi platformunu organik erişime açık tutmak istiyor.
Özellikle hashtag takip özelliği markaların güncel konularda içerik üreterek gündeme gelmesinin yolunu açıyor. Örneğin Target markası, Star Wars'un yeni filminin gösterime girdiği tarihlerde #StarWars hashtagiyle bir gönderi paylaştı. Ve gönderisi hedef kitlesinde olan Star Wars hayranlarını yakalayabildi. Yıllarca hashtag odaklı içerikler üreten markaların sonunda Instagram'ın ön yüzünde yer almaya başlaması oldukça güzel bir gelişme.
Tabi Hashtag takibi yeni Influencerların da yolunu açabilir. Influencerlar botlara ya da üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç kalmadan daha hızlı bir büyüme yakalayabilir. Tek ihtiyaçları kullanıcı odaklı, kaliteli ve güncel içerikler.
Hashtag Suistimali
Ancak hashtag takibi özelliği gerek markaların gerekse kullanıcıların dikkat çekmek için ilgisiz içerikleri, ilgi gören hashtaglerle paylaşmasına yol açabilir. Bu duruma Twitter'da fazlaca rastlıyoruz. Daha fazla görünür olmak isteyen kişiler tweetlerini TT olan hashtagi kullanarak atıyor. Buna benzer içeriklerin platformda kirlilik yaratmaması için Instagram'ın nasıl bir strateji izleyeceğini zamanla göreceğiz.
Bu esnada markalar ve Influencerlar, Instagram'da görünür olmak için stratejilerini SEO odaklı yapmaya başlayabilir. Organik erişimi arttırmak isteyenler fotoğraflarına ekleyecekleri metin ve hashtagler için bir strateji oluşturabilir. Buna rağmen yukarıda da bahsettiğimiz gibi Instagram markaların ve Influencerların içeriklerinin kullanıcıların akışında belirmesinin önüne geçebilir. Reklam geliri için Instagram'ın her an markaları ve Influencerları ikinci plana atacak bir algoritma ile karşımıza çıkması söz konusu.
Yine de Instagram'ın şimdiye kadar izlediği stratejiye bakacak olursak platformun bir sonraki adımda mutlaka kaliteli içerik odağında hareket edeceğini söyleyebiliriz. Tabi ki bu içeriği kullanıcının davranışlarıyla eşleştirmesi de kaçınılmaz.
Görsel Kaynak: Depositphotos