Yapay zeka yazılı Libratus'un, en iyi poker oyuncularını yenmesinin arkasındaki sır açıklandı

Yapay zeka yazılı Libratus'un, en iyi poker oyuncularını yenmesinin arkasındaki sır açıklandı

Tuomas Sandholm, 12 yıl önce yapay zekayı araştırmak için poker oyununu araştırmaya başladığında bir bilgisayarın bu alanda en iyi insanları yenebileceğini düşünmemişti.

Ancak ABD'nin Carnegie Mellon Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olan Sandholm ve doktora öğrencisi Noam Brown, bunu yapabilecek yeteneği olan bir yapay zeka (AI) yazılımı geliştirdi.

Libratus adı verilen program, 30 Ocak'ta sona eren 20 günlük bir rekabette dört profesyonel poker oyuncusunu başarıyla yenmişti. 120.000 kere birebir oynanan (heads-up) limitsiz Texas Hold’em ile Libratus, 1.7 milyon dolardan fazla kazandı.

Profesör Sandholm ve öğrencisi Brown, Libratus'un dünyanın en iyi dört poker uzmanını nasıl yendiğini bir makale ile yayınlayarak anlattı. Science dergisinde çıkan makalede araştırmanın oyun-teorik yaklaşımı, uygulamadan bağımsız teknikler içermesi ile dikkat çekiyor. Araştırmacılar, genel strtejiye yönelik bir algoritma ile oyun sırasında alt alta erişilen oyun stratejisinin ayrıntılarını gösteren bir algoritma ve potansiyel zayıflıkları düzelten kendinden iyileştirilmiş bir algoritma geliştirdiler.

Blöfü öngörebiliyor

Araştırmadan alınan yukarıdaki görsel Libratus'un nasıl oyun stratejisini nasıl kurduğunu gösteriyor.  Sandholm ve Brown, görseli şöyle açıklıyor:

Üst kısım: Oyun esnasında bir alt oyuna varılıyor.

Orta kısım: Alt oyun için  belirlenen daha detaylı bir strateji,  her yinelemede rakibe rastgele bir poker eli konan bir alt grubu çözerek belirleniyor. Buna ek olarak, eski soyutlamanın beklenen değerini alması (kırmızı) ya da her iki oyuncu için de stratejinin değişebileceği yeni, daha kapsamlı soyutlama (yeşil) için bir seçenek sunuyor. Daha detaylı olan bu strateji ile  Libratus, elini rakibinin poker eline karşı orijinal soyutlamada olduğu gibi kuvvetlendiriyor.

Alt kısım: Eski stratejinin yerini yeni bir strateji  alıyor.

Öte yandan Libratus, oyun sırasında bir alt oyuna eriştiğinde, çözümünü kapsamlı bir plan taslağına uyduruyor. Böylelikle daha ayrıntılı bir soyutlama oluşturuyor ve bu taslağı sadece bu alt oyun için çözüme ulaştırıyor.

Libratus, bu sayede farklı bir bilgi grubuna sahip rakiplerinin öngörülemeyen davranışlarını tahmin ederek onları alt edebiliyor. Üstekik her bir oyun için o oyuna özel bir çözüm stratejisi geliştiriyor.

Yapay zekanın alanında uzman insanları yenmesine ilk kez tanık olmuyoruz.  Geçtiğimiz yıl Google'a ait yapay zekası AlphaGo Dünya Go Şampiyonu Lee Se-dol ile 5 maçlık bir turnuvaya katılmıştı ve karşılaşmadan galip ayrılmıştı. Öte yandan yine IBM'e ait Deep Blue isimli yapay zeka ünlü satranç şampiyonu Garry Kasparov'u birçok defa yenmişti.

Görsel Kaynak: Quartz

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.