Facebook etkileşim odaklı gönderilere karşı savaş açıyor

Facebook etkileşim odaklı gönderilere karşı savaş açıyor

Her ne kadar bir çok global marka için geçmişte kalan bir yöntem olsa da bazı sayfaların kullanmaya devam ettiği Facebok'taki  "Ücretsiz tatil kazanmak için paylaş!" tarzında etkileşim odaklı gönderiler, artık Sayfaların cezalandırılmasına yol açıyor. Bu gönderiler için “engagement bait” ismini uygun gören Facebook, bu konuda eyleme geçmeye karalı. Engagement baitlerle içeriklerin görünürlüğünün artması için kullanıcıların bir ifade ya da yorum bırakmasını, yorumlara arkadaşlarını etiketlemesini isteyen sayfalar artık platformda yaptırımlarla karşılaşacak.

Şimdiye kadar Facebook'un algoritması gereği paylaşılan içerikler, içeriklere yorum yapan ve beğenen kişilerin arkadaşlarına da gösteriliyordu. Bu nedenle bir gönderiye ne kadar beğeni ve yorum gelirse sayfanın görünürlüğü de o kadar artmış oluyordu. Facebook'un verdiği örnekler doğrultusunda ise "Eğer Koç burcuysan beğen, Aslan burcuysan gerçek aşkı bulmak için Muhteşem ifadesi bırak!" gibi içerikler kullanmak da bu etkileşimi kazanmanın yollarından biriydi.

Haber Kaynağı algoritmasının yeniden düzenlenmesiyle birlikte engagement bait kullanan sayfalara erişim kısıtlaması geliyor. Bir kaç haftaya kadar başlayacak olan bu uygulamayla engagement bait kullanan sayfaların tüm içeriklerindeki erişim azaltılacak. Yani toplamda tüm sayfanın erişimi de düşmüş olacak.

Yine de Facebook sayfalarla arasındaki ilişkiyi tamamen kesip atmak istemiyor, öyle ki eğer engagement bait kullandığı tespit edilen sayfalar, iyi bir davranış sergiler, kötü içerikler yerine daha iyi içerikler üretirlerse orijinal erişimlerini tekrar kazanabilecekler.

Tabi engagement bait kategorisine girmeyen bir takım içerikler de söz konusu. Facebook, kayıp çocuk ilanı, bir amaç için bağış almak ya da seyahat tavsiyesi istemek için oluşturulan içerikleri bu kapsamda değerlendirmeyecek. Değerlendirme için de bir machine learning modeli kullanılacak. Facebook şimdiye kadar bu modeli yüz binlerce farklı engagement bait içeriği ile desteklemiş durumda.

Facebook'un bu engagement bait anlayışını sayfalara bir yaptırım olarak sunması aslında fazla reklam bütçesi olmayan küçük işletmeleri reklam vermek zorunda bırakabilir. Öte yandan ülkemizde de insanların duygularını kullanarak onları kandıran bir çok içerik ve sayfaya rastlayabiliyoruz. Milli, dini ya da insani duygu sömürüsüyle kullanıcılara yaklaşan bir çok sayfa mevcut. Üstelik en basit haliyle, platformda izlediği dizilerin yayından kaldırılmaması için Facebook'taki paylaş butonunu kullanan bir çok kişi bulunuyor. Böyle bir cezalandırma sistemi en azından Facebook'taki yalan yanlış içeriklerin önüne geçebilir.

Facebook'un bu sistemi hayata geçirmesinin nedeni ise oldukça açık. Son aylarda Rusya'nın ABD seçimini Facebook reklamlarıyla manipüle etmesiyle gündeme gelen şirket, geçtiğimiz hafta da eski Büyüme Direktörü Chamath Palihapitiya'nın: "Sosyal dokuyu parçalara ayıran araçlar geliştirdik.” yorumuyla sarsıldı. Belli ki Facebook uzun süredir gelir elde etmek adına yeni araç ve yöntemler denerken başı boş bıraktığı platformun iplerini eline almaya kararlı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.