Japon taşımacılık devi Mitsui OSK Lines, blockchain tabanlı takip sistemi kuruyor

Japon taşımacılık devi Mitsui OSK Lines, blockchain tabanlı takip sistemi kuruyor

Japona nakliye devi Mitsui OSK Lines (MOL), aralarında IBM'inde bulunduğu iş ortaklarıyla beraber uluslararası ticaret akışını düzene sokmak için blockchain tabanlı bir proof of concept sistemi geliştirmeye başlıyor.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre blockchain tabanlı bir uygulama kullanılarak yapılacak ispat testleri, yapılan gerçek zamanlı ticaret işlemlerini gösterecek. Proje ticaret anlaşmaları, taşımacılık ve sigorta belgelerini ve daha fazlasını katılımcı paydaşlar arasında gösterecek. Paydaşlarla bu verilerin dijital ortamda paylaşılması ve depolanıyor olması, geleneksel ticaret sistemlerine göre bir çok avantaj sağlayacak.

Yaptığı açıklamada MOL: "Yapılan testler, sınır ötesi işlemleri halletmek için gereken zamanı azaltmak, ilgili belgeler arasındaki tutarsızlıkları düzeltmek, idari giderleri azaltmak, güvenliği artırmak ve blockchain teknolojisinin etkinliğini doğrulamak için tasarlandı."

Proof of concept, Linux Vakfı liderliğindeki Hyperledger Blockchain konsorsiyumu tarafından geliştirilen Hyperledger Fabric Blockchain Framework'den faydalanıyor.

Geliştirilen blockchain projesinde yer alan Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG), geçtiğimiz günlerde uluslararası ticaret sözleşmelerini kolaylaştırmak için dağıtılmış defteri teknolojisini (DLT - distributed ledger technology) kullanarak bir prototipi başarıyla test eden bir grup Japon finansal kuruluşu arasında yer aldığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz Eylül ayında, nakliye devi Maersk, Microsoft ve muhasebe firması EY arasında ortak bir proje de duyurulmuştu. Bu proje, deniz taşımacılığı sigortası alanında blockchain teknolojisinin kullanılmasını temel alıyordu. Microsoft Azure platformunda geliştirilen bu proje, şirketlerin sigorta düzenlemelerine uymalarına yardımcı olmak için taşınan ürünlerle ilgili bilgileri ve potansiyel riskleri kaydeden, paylaşılan bir veritabanı oluşturuyor ve paydaşların kullanımına sunuyor.

Kripto paralar bir yandan ekonomileri derinden sarsarken blockchain teknolojisi de dünyayı değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.