2017 yılı kripto paralar için inanılmaz bir yıl olmaya devam ediyor. Yılın son 2 haftasına girmek üzereyiz fakat bu 2 hafta hiç beklenmedik gelişmelere sahne olabilir.
Gözler bitcoine odaklanmışken diğer kripto parlar gölgede kaldı ve son kullanıcının pek fazla dikkatini çekmedi. Bazı kripto paralar yavaş yavaş dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bunlardan biri de litecoin. Geçtiğimiz salı günü 340 dolar değerini aşarak en yüksek değerine ulaşan ve 16.6 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 5. kripto para olarak sıralanan litecoin son 1 yılda yüzde 7291 artış yaşayarak bitcoinin yüzde 1731'lik artışını çok büyük bir farkla geride bırakıyor.
Peki litecoin neden bu kadar çok değerlendi?
Aslına bakarsanız bunun tek bir nedeninin olduğunu söylemek doğru olmaz. Bir çok farklı değişken bunu etkilemiş olabilir fakat bir çok yatırımcının ortak düşüncesi bitcoin fiyatı, olması gerekenin çok üstüne çıktı ve bu nedenle alternatif arayanlar litecoine yöneldi. Tabii ki artışın bir diğer önemli nedeni litecoinin bir çok diğer altcoine nazaran daha kolay alınabiliyor olmasıydı. 2017 yılı başında en popüler borsalardan olan Coinbase, litecoin işlemlerine başlamıştı.
Litecoin nedir?
Litecoin, bitcoin temelli bir kaç kripto paradan biri ve 2011 yılı sonlarında bitcoin çatallanmasıyla ayrıldı. Bitcoini "altın" olarak tanımlarsak eğer Litecoin "gümüş" olmayı amaçlıyordu. Satoshi Nakamoto'nun oluşturduğu kripto paranın daha hafif ve daha hızlı bir versiyonu. Bitcoin işlemleri o sıralarda 10 dakikada tamamlanırken Litecoin işlemi yalnızca 2,5 dakikada tamamlanıyordu.
Ne kadar litecoin çıkarılabilecek?
İşlemleri dört kat hızlı hale getiren litecoinin yaratıcısı Charlie Lee aynı zamanda madencilerin çıkarabileceği para miktarını da 4 katına çıkardı. Yani çıkarılabilecek litecoin sayısı toplam 84 milyon. İlginç gelebilir fakat litecoin sayısının fazla olması, psikolojik olarak da kullanıcıları etkileyebilir ve daha küçük alışverişler için bu para kullanılabilir. "1 bitcoin 17 bin dolar" demek yerine "1 litecoin 280 dolar" demek daha rahat ve harcaması daha kolay.
Charlie Lee Mart 2017'de katıldığı bir konuşmada "Vizyonum her zaman bitcoini tamamlayacak bir şey yapmaktı, yarışmak değil. Bitcoin bankalar arasındaki milyonlarca dolarlık hareketleri karşılayabilir, ev ve araba almak gibi işlemlerde kullanılabilir. Gerçekten güvenli. Litecoin ise daha küçük şeylerde kullanılabilir." açıklamasında bulundu.
Lee, Litecoin'i geliştirirken teknik olarak bitcoine benzer ve olabildiğince basit tuttu. Bu sayede bitcoin güncellemelerini kolaylıkla entegre edebiliyor ve açıkları hızlıca kapatabiliyor.
Bitcoin arkasında büyük bir olan Satoshi Nakamoto varken litecoinin arkasında eski bir Google mühendisi Charlie Lee bulunuyor.
Nakamoto bir gölge olarak hayatımızda yer alırken Lee çok daha göz önünde bir figür. 2011 yılında bitcoin ile ilgilenmeye başladıktan kısa bir süre sona litecoini piyasaya sürdü ve yaptığı bir açıklamada amacının yeni bir kripto para çıkarmak değil, bitcoin kodunu öğrenmek olduğunu söylüyordu. Daha iyi bir altcoin oluşturabileceğine karar verince de litecoini herkese açık şekilde kullanıma sunduğunu belirtiyor.
Litecoin madenciliği için ne gerekiyor?
Charlie Lee'nin her yönüyle bir Satoshi Nakamoto hayranı ve bitcoin destekçisi olduğu ortada. Bitcoin madenciliği için artık özel geliştirilmiş işlemci güçleri kullanılırken litecoin için klasik ekran kartları ve CPU'lar kullanılabiliyor. Bu nedenle bitcoin fanatikleri bile litecoine karşı çok sert bir duruş sergilemedi ve büyümesine bir bakıma destek oldular.
Her ne kadar bitcoin alternatifi olarak lanse edilmese de şu anda bitcoine en yakın görülen altcoinin litecoin olduğu ortada. 2017 yılını çok büyük bir artış ile kapatan litecoini 2018 yılında neler bekliyor beraber göreceğiz.