Bitcoin'in asıl mucidi bulundu!

Bitcoin'in gerçek mucidi ardındaki gizem perdesi bu kez tamamen kalkmış olabilir. Bugüne kadar ele geçirilen en güçlü kanıtlara dayandırılan iddialara göre, online dünyanın Satoshi Nakamoto mahlasıyla tanıdığı Bitcoin'in yaratıcısı 44 yaşında, Avustralyalı bir iş adamı. Bitcoin yaratıcısını arayanların olası Satoshi'ler listesinde adı geçmeyen bu isim, Craig Steven Wright.

Nasıl bulundu?

Bitcoin'in gerçek yaratıcısının Craig Steven Wright olduğunu birbirinden bağımsız iki yayın Gizmodo ve Wired, oldukça ikna edici kanıtlarla iddia ediyor. Wired'ın 8 Aralık'ta yayınladığı ve teknoloji gündeminde ilk sıraya oturan "Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto büyük olasılıkla bu tanınmamış Avustralyalı dahi" başlıklı haberinin hemen ardından Gizmodo, gelişmeyi "Bu Avustralyalı, ölen arkadaşıyla birlikte Bitcoin'i icat ettiğini söylüyor" şeklindeki dosyayla doğruladı. Yayınların tonlarını, Newsweek'in fiyaskoya dönen Satoshi haberinden sonra bir temkinlilik önlemi şeklinde okuyabilirsiniz. Onlarca kanıt sunan her iki haber de temkinliliği bırakmadan iki olasılıktan söz ediyor: Craig Steven Wright ya Bitcoin'in mucidi ya da Satoshi'yi muazzam bir şekilde taklit eden çok iyi bir oyuncu.

wrightbitcoinpost-inline3 Kaynak: Wired

Birinci olasılığı güçlendiren kanıtların her iki yayına da geçtiğimiz Kasım ayından itibaren anonim kaynaklardan gelmeye başladığı belirtiliyor. Wired'ın kaynağı Gwen Branwen kod adlı dark web analistinin sızdırdıkları 2008 yılına yani Bitcoin'in icadından öncesine kadar gidiyor. Wright'ın -bugün silinmiş durumda olan- blog paylaşımları  ve e-posta yazışmaları Bitcoin fikrini nasıl geliştirdiğinden Satoshi Nakamoto mahlasını almasına, Bitcoin'in beta sürümünün 2009'da devreye alınmasına kadar Bitcoin tarihindeki kritik anların Wright ile bağlantısını gün yüzüne çıkarıyor. Belgeler Wright'ın Bitcoin'i yakın arkadaşı David Kleiman ile birlikte icat ettiğini gösteriyor.

gizmodo bitcoin

ABD'li eski adli bilişim uzmanı David Kleiman'ın 2013 yılında vefatı üzerine, 'Tulip Trust' kod adlı vakıf fonunun, Kleiman'ın izniyle Wright'ın kontrolüne geçtiği de sunulan belgeler arasında. Fonun 'kasasındaki' 1.1 milyon Bitcoin ise uzun süredir bitcoin blockchain'inde görülen ve ancak Satoshi'nin sahip olabileceği ön görülen meblağla aynı.

pdf tulip Kaynak: Gizmodo

Wired, Wright'ın blogu, resmi kamuya açık kayıtları, e-posta listelerindeki onaylı yazışmaları ve Twitter skeçinin Wright'ı diğer tüm Staoshi adaylarının önüne geçecek kadar güçlü bir aday yaptığını söylüyor. Ancak kanıtlar bunlarla sınırlı değil, zira her iki yayın da doğrudan Wright ile iletişim kurmayı deniyor. Wright'a kriptolu mesajlarla buluşma teklif eden Wired Tessier-Ashpool adlı bir hesaptan birkaç kez karmaşık red cevapları alıyor.

Wright'ın eski eşine ulaşan Gizmodo'ya göre eski eşi, Wright'ın Bitcoin üzerinde eskiden beri çalıştığını söylüyor. O dönemde buna dijital para adını veren Wright'ın Dave Kleiman ile olan arkadaşlığı da yine eski eşi tarafından doğrulanıyor.

Yanıl(t)ma olasılığı?

Belirttiğimiz gibi her iki yayın da konuyla ilgili yanılma olasılığını bir kenarda tutuyor ancak bu bir yanıltmacaysa, aylar belki yıllar süren bir çalışmanın sonucu olması gerekiyor. Ancak Wright, sunulan belgelerin gerçek olduğunu Gizmodo'ya doğrulamış durumda. Yani böyle bir yanıltmaca varsa, bunu yapanın Wright'ın kendisi olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Bu durumda Wright'ın yıllarca eski karısına ve diğer tanıdıklarına da bu tip bir yalan söylediğini var saymamız gerekiyor... Bu pek de sağlıklı bir önerme gibi gelmiyor kulağa.

Ne oldu?

Haberlerin medyada görünmesinden birkaç saat sonra Avsutralya polisi Wright'ın, eşiyle birlikte yaşadığı evine bir baskın düzenledi. Reuters haberine göre onlarca polis memurunun katıldığı baskında evin bir süredir boş olduğu öğrenildi. İlgili haberlerde ev sahibi, Wright ve eşinin bu adreste bir yıldır yaşadığını ve 22 Aralık'ta kira sözleşmelerinin sona ereceğini söylüyor. Çiftin Britanya'ya taşınma planında da bahsediliyor. Ev sahibi ve komşuları Wright'ı soğuk ve iletişimsiz biri olarak tanımlıyorlar.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.