Vadeli bitcoin işlemlerinden sonraki adım: ETF

Vadeli bitcoin işlemlerinden sonraki adım: ETF

Geçtiğimiz pazartesi günü CBOE'de başlayan vadeli bitcoin işlemleri ve önümüzdeki hafta CME Group'un da başlatacağı vadeli bitcoin işlemleri kripto para dünyası için oldukça önemli adımlar olarak tarihe geçti. 2017 yılının kripto paralar açısından en önemli olayları bile diyebiliriz.

Kripto para ekosistemi için bir olgunluk göstergesi olan vadeli işlemlerden sonra bitcoine dünyasına daha fazla para girmesini sağlayabilecek yeni bir adıma geçilmesi planlanıyor. Bitcoin, Türkiye'de Borsa Yatırım Fonu olarak bilinen ETF (exchange-traded fund) işlemlerine başlarsa oldukça önemli bir adım daha atılmış olacak çünkü bitcoin resmi kurumlarca bir "değer" olarak tanımlanmış olacak.

Borsa Yatırım Fonu (ETF) Nedir? Bitcoin açısından neden önemli?

Borsa Yatırım Fonu, en basit haliyle menkul kıymetler borsasına işlem gören fonlardır diyebiliriz. Menkul kıymetler borsasında işlem gören "değerler" hisse olarak alınıp satılabildiği gibi ETF olarak işlem görebiliyor. ETF'ler vergi avantajı, düşük maliyet ve hisse senetlerinin özelliklerini barındırması dolayısıyla daha esnek ve tercih edilen bir katma değerli yatırım yöntemi olarak tercih ediliyor. (Çok daha geniş kapsamlı bir konu olduğu için meraklıların ayrıca detaylı araştırmasını tavsiye ederim.)

CBOE'nin CEO'su Edward Tilly verdiği bir röportajda, vadeli işlemlerden elde edecekleri bilgiler ışığında bitcoinin ETF olarak işlem görebilmesinin önünü açmaya çalışacaklarını belirtiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu durumda SEC'in onayı gerekiyor.

Edward Tilly'nin ETF'ye dikkat çekmesinin iki önemli nedeni olduğu belirtiliyor. İlk neden tabii ki para. Amerika'da ETF varlıkları 500 milyar dolar artarak 5.3 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bitcoin bir ETF olarak işlem görmeye başlarsa bir çok bireysel yatırımcının dikkatini çekebilir ve teknik olarak bitcoini satın almak, güvenliği sağlamak gibi detaylarla uğraşmadan işlem yapabilirler.

Asıl önemli neden olarak ise kripto para dünyasıyla beraber oluşmaya başlayan yeni bir varlık endüstrisi. Bitcoin öncü ve lider olabilir fakat piyasa değeri 500 milyar dolara ulaşmaya yaklaşan bir varlık sınıfından söz ediyoruz. Bitcoin ETF olarak kabul edilirse devamı da gelecektir.

SEC tarafından daha önce reddedilen bir ETF talebinin olduğunu da hatırlatmakta fayda var. 2017 yılı başlarında CBOE ve Winklevoss kardeşler tarafından yapılan başvuru, SEC tarafından reddedilmişti.

2018 yılı ile beraber bitcoinden sonra diğer kripto paraların da vadeli işlemlere kabul edilebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca yine 2018 yılı içerisinde bitcoin ETF olarak kabul edilebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.