Facebook'un eski yöneticisi: Toplumları değiştiren araçlar yarattık

Facebook'un eski yöneticisi: Toplumları değiştiren araçlar yarattık

Sosyal medyanın nimetleri ve zararları sık sık tartışılan bir konu. Kimileri için hızlı, yüksek etkileşim getiren, interaktif ve herkesin sesini kitlelere duyurmada eşit fırsat sunan sosyal ağlar tamamen bir nimet. Kimilerine göre ise sosyal ağlar yanlış bilginin kol gezdiği, güvensiz, iş birliğinin olmadığı platformlar. Facebook'un eski yöneticilerinden Chamath Palihapitiya da bu kutuplardan ikinci bahsettiğim düşünce grubunda yerini alıyor.

Palihapitiya, Facebook ile toplumun çalışma biçimindeki yapıyı tamamen değiştiren araçlar yarattıklarını ve bunun toplumlara zarar verdiğini düşündüğünü açıkladı.  Verge'de yer alan bilgilere göre, eski yönetici bunu sadece Facebook'un değil diğer sosyal ağlar da dahil olmak üzere dijital ekosistemin doğurduğunu söyledi. Kalpler, beğeniler ile yönlendirilen çevrimiçi etkileşimlere atıfta bulunarak  "Kısa sürede oluşturduğumuz dopamine dayalı geri bildirim döngüleri toplumun işleyişini yok ediyor. Bu küresel bir sorundur." dedi.

Yatırımcıları da eleştiri oklarını fırlatan Palihapitiya'ya göre yatırımcılar, iklim değişikliği ve hastalık gibi gerçek sorunlara değinmek yerine paralarını "yararsız" şirketlere yatırıyorlar.

Yaklaşık 10 yıl önce Facebook'a katılan eski yönetici, yaptığı iş hakkında da büyük bir suçluluk hissettiğini sözlerine ekledi. Şu anda kendi sosyal yatırım firması olan Social Capital'i işleten Palihapitiya, sağlık ve eğitim sektörlere fon sağlayan şirketlere odaklanıyor.

"Sosyal ağlar psikojideki savunmasızlığı istismar ediyorlar"

Palihapitiya Facebook'un gücü hakkında endişe duyan tek eski Facebook çalışanı değil. Daha öncesinde de şirketin eski ürün müdürlerinden Antonio Garcia-Martinez de, Facebook'un bireyleri üzerine topladığı verilere dayanarak etkileme yeteneği konusunda yalan söylediğini belirtmişti. Garcia-Martinez, firma çalışmalarıyla ilgili bir kitap olan Chaos Monkeys'i geçtiğimiz yıl piyasaya sürmüştü. Kendisi 30 yıl içinde medeniyetin çökeceğini iddia etmiş ve ABD Kanada arasında yer alan Oscar Adası'nda satın aldığı araziye yerleşmişti. 

Yine şirketin ilk yatırımcılarından Sean Parker da,  sosyal medya karşı "vicdani retçi" olmuş ve Facebook ve diğer sosyal ağların "insan psikolojisinde savunmasızlığı istismar etmeyi" başardığını söylemişti.

Palihapitiya'nın Stanford Graduate School of Business için yaptığı konuşmasının tamamını aşağıda izleyebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.