Vadeli bitcoin işlemleri başladığı anda bitcoin değer kazandı, CBOE'nin sitesi çöktü

Vadeli bitcoin işlemleri başladığı anda bitcoin değer kazandı, CBOE'nin sitesi çöktü

Kripto para dünyasında bir kilometre taşı daha geride kaldı. Türkiye saatiyle pazarı pazartesiye bağlayan gecenin ilk saatlerinde (saat 2 civarı) CBOE (Chicago Board Options Exchange) vadeli işlemleri başlattı. ABD saati ile pazar günü 18:00 itibariyle başlayan vadeli işlemler çok kısa bir sürede bitcoin fiyatının yaklaşık 1.200 dolar kadar yükselmesine neden oldu.

Vadeli işlemlerin başlamasını neredeyse 1 aydır bekleyen yatırımcılar oldukça yoğun ilgi göstermiş olacak ki aynı saatlerde CBOE'nin internet sitesi çöktü ve bir süre işlem yapılamadı.

Geçtiğimiz hafta bitcoin bitfinex verilerine göre 17.171 dolara kadar yükselmişti. Vadeli işlemler ile başlayan artış gece boyunca devam etti ve en yüksek ulaştığı değer 16.566 dolar oldu. Vadeli işlemlerden hemen önce 14.500 dolar değerinde olan bitcoinin çok kısa bir sürede neredeyse 2.000 dolar değer kazandığını söyleyebiliriz.

CNBC'ye göre CBOE borsasında 1 saat içerisinde ocak ayında tamamlanacak 672 sözleşme satıldı. (İlk 3 saatte bu rakam 1.000'e ulaşmış ve bu rakamlar CBOE için rekor.) Bu sözleşmeler yani diğer bir deyişle vadeli işlemler, gerçekten bitcoin alım satımı yapmadan bitcoin gelecekteki fiyatı üzerine yapılan tahminlerden oluşuyor. Yani bitcoin almadan gelecekte bitcoinin değerinin yükseleceğini veya düşeceğini öngörerek daha kontrollü, düzenlenebilir ve güvenilir bir sistemde para kazanabiliyor yatırımcılar. Tabii ki bu yatırımcıların yaptıkları tahminlerin tutması için gerçekten bitcoin alım almayacağı tartışılır.

Önümüzdeki hafta CME Group ile beraber vadeli işlemlerin bitcoin üzerindeki etkisini çok daha net görebileceğiz sanırım çünkü CME Group, CBOE'ye oranla yaklaşık 30 kat daha büyük bir hacme sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.