Sigorta şirketlerinden, Tesla'nın otopilot modunda giden sürücülerine indirim

Sigorta şirketlerinden, Tesla'nın otopilot modunda giden sürücülerine indirim

Araç paylaşım ekonomisi, şarj olabilen elektrikli araçlar, otonom otomobiller gibi yıkıcı teknolojiler ile otomotiv dünyası Henry Ford'dan sonra en büyük devrimini yaşıyor. Pazara çok sonradan giren ancak pazarın öncülerinden Tesla dahil olmak üzere lider araç üreticilerinin otonom araçlarını bundan birkaç yıl sonra trafikte akarken göreceğiz.

Tesla araçlarının otopilot moduna güvenen sigorta şirketleri ise araçlarını otopilot sürüşe bırakan sürücüler için bazı ülkelerde teklifler sunuyorlar. ABD'de otomobil sigorta şirketi Root, Tesla'daki otopilot işlevselliğini etkinleştiren 9 eyaletteki müşterileri için indirim olacağını açıklamıştı. Root'u şimdi de İngiltere'nin en büyük otomobil sigorta şirketi Direct Line takip ediyor. Şirket, otonom araç işlevselliğini aktive eden kullanıcılarına yüzde 5 indirim uygulayacağını açıkladı.

Araç sigorta şirketlerinin sundukları bu teklifler geleceğin otomobil dünyasını şekillendiği günümüzde bir geçiş sürecinin sinyallerini veriyor.

Otopilot sistem güvenli bulunsa da ölümlü kazalar olmuyor değil. Geçtiğimiz sene Tesla Model S'in otopilot moduyla seyahat eden bir sürücü talihsiz bir şekilde hayatını kaybetmişti. Ancak makine öğrenmesi, yapay zeka teknolojilerinin her geçen gün otomobil endüstrisine entegre edildiği günümüzde, bu alanda geleceğin daha güvenli olabileceği tahmin ediliyor. Öyle ki, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, küreselde yılda 1,25 milyon kişi trafik kazalarından dolayı hayatını kaybediyor. Otonom araçlarla bu sayının önlenmesi bekleniyor.

Araç kiralama modelini arttırabilir

Şirketler otonom araçlarını piyasaya sürdüklerinde, bir kaza durumunda her hangi bir durumda bir zararı ödemeyi kabul ederek sorumluluğu üzerlerine alabilecekleri tahmin ediliyor. Bu durum ise otomotiv endüstrisini ağırlıklı olarak otomobillerin kiralandığı, sektörü sürücünün kendisine ait olmadığı bir iş modeline doğru yönlendirecektir.

Devletler ise konu ile ilgili yeni kanunlar çıkarmak için kolları sıvadılar. Avustralya ve ABD'de otonom araçlara yönelik yeni kanunlar çıkarılmak için gerekli makamlar toplanırken, kurumlar konuya yönelik aydınlanması gereken daha birçok noktanın olduğunun mesajı veriliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.