iPhone X'le popülerleşen yüz tanıma teknolojisinin ardından Sberbank neden Visionlabs'a ortak oldu?

iPhone X'le popülerleşen yüz tanıma teknolojisinin ardından Sberbank neden Visionlabs'a ortak oldu?

Rusya'nın en büyük bankalarından biri olan Sberbank geçmiştiğimiz günlerde başta yüz tanıma teknolojileri olmak üzere biyometri konusunda çalışan VisionLabs adlı girişimden hisse satın aldı. VisionLabs'in yüzde 25'lik hissesini satın alan Sberbank, bunun karşılığında ne kadarlık bir ödeme yaptığını açıklamadı ancak hisse alımının diğer bankalar için önemli bir emsal teşkil edecek. Son dönemde bankalar özellikle biyometri girişimlerine yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.

Sberbank'ın yönetim kurulu üyesi Lev Khasis, girişimin dörtte birinin satın almalarının ardından yaptığı açıklamada Sberbank olarak bir biyometri platformu kuracaklarını, yüz tanıma, ses tanıma ve göz tanıma gibi teknolojilere yatırım yapmaya devam edeceklerini açıkladı. VisionLabs adlı girişimin dünyada lider olduğunu, Sberbank'ın pilot uygulama olarak testlerden olumlu sonuçlar aldıklarını aktardı.

Yüz tanıma ile giriş kullanan bankalar

Bankaların yüz tanıma teknolojilerine yaptıkları yatırımın sebebi aslında bu tarz sistemleri kendi içerisinde kullanmaya başlamak istemeleri. Kimi bankalar bu konuda donanımların üstündeki güvenlik aşamalarına güvenmiyor kimi bankalar ise regülasyon sebebiyle Touch ID ve Face ID gibi güvenlik çözümlerini kullanamıyorlar. Bu da bankaları kendi içlerinde bu teknolojiyi geliştirmeye itiyor.

Bazı bankalar teknolojiyi sıfırdan geliştirmek yerine tıpkı Sberbank gibi bu işi yapan girişimlere yatırım gerçekleştiriyor. Örnek vermek gerekirse iPhone X ile hayatımıza giren Face ID, şu anda Nationwide, Commonwealth Bank ve Bank of Scotland gibi bankaların mobil uygulamalarına giriş yaparken kullanılıyor. Bu banakalar ise güvenlik konusunda Apple'a güveniyor.

VisionLabs geçtiğimiz senenin yaz aylarında 5.5 milyon dolarlık Seri A yatırımı almıştı. Bu yatırım Sistema Venture Capital tarafından gerçekleştirilmişti. Ayrıca, yatırımın Sberbank'ın fintech girişimlerine yatırım yapması için kurduğu fon sermayesi olan Digital Business Development Administration tarafından yapılması da bir diğer önemli konu. Üstüne üstlük Sberbank'ın hissesine sahip olduğu VisionLabs, başka banka müşterilerine de sahip olması Sberbank'ı bazı önemli konularda ve rekabette de söz sahibi yapıyor. İşte bu sebepten de bankaların bu tarz teknolojileri satın almaları oldukça stratejik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.