Uzun süredir Messenger'ı işletmelere çözümler ve reklam modelleri yaratmak için kullanan Facebook, Messenger Day fiyaskosunun ardından Messenger'ı işletme odaklı bir araç olarak konumlandırmaya kararlı. Messenger Yayınlı isimli yeni bir özellik üzerinde çalışan şirket, işletmelerin kullanıcılara bu aracı kullanarak toplu mesaj atmalarını amaçlıyor. Şimdilik bu özelliği sadece şirket içinde test eden Facebook, işletmelerin 1.3 Milyar kullanıcıya sahip Messenger üzerinden pazarlama mesajları atmak isteyeceğinden emin.
Fonksiyonlar hakkında pek detay vermek istemeyen şirket, panelin basına sızmasına engel olamadı. Şimdilik ekran alıntılarından anlaşılan o ki; işletmeler kendi mesajlarını tek bir panel üzerinden hazırlayabilecek. Messenger Yayınlarında asıl mesaja başlamadan önce isteğe bağlı olarak "Hoş geldin" mesajları da yazılabiliyor. Onun dışında panelde mesaj başlığı ve metni, "siteyi ziyaret et" gibi eylem çağrıları ve messenger botunu andıran önceden hazırlanmış konuşma metinleri hazırlanabiliyor. İşletmeler hazırladıkları mesajları ise yine Messenger Yayını üzerinden görüntüleyebiliyor.
Mesajın kimlere ulaşabileceğine gelince, Messenger Yayının arayüzü, belirli bir sayıda kullanıcıya hiçbir bedel ödenmeden ulaşılabileceğini ifade ediyor. İşletmelerin daha fazla erişim için ödeme yapıp yapamayacakları ise henüz belli değil. Ama ürün açısından bakacak olursak doğru bir yaklaşımın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Facebook'un bir sözücüsü ise konu hakkında: "Biz sık sık ürünler, özellikler ve fikirler test ediyoruz. Ve her zaman işletmeleri müşterilerine harika deneyimler sunmasını kolaylaştırmanın yeni yollarını keşfediyoruz. Onları şirket bünyesinde test ettikten sonra yayınlanıp yayınlanmaması gerektiğine karar veriyoruz. Dolayısıyla yayınlanmamış özellikler hakkında yorum yapmıyoruz." dedi.
Yine de basına sızdırılan görüşler arasında bu özelliğin detayları yer alıyor. Facebook, Messenger Yayını'nda da diğer Messenger reklam modellerinde olduğu gibi az da olsa kullanıcıyı da düşünüyor. Messenger Yayını üzerinden şirketlerin sadece daha önce etkileşimde olduğu kullanıcılara mesaj atabileceğini ifade eden şirket, bu konudaki politikasını değiştirmeyeceğini belirtiyor. Dolayısıyla şirketler bir süre daha yeni kullanıcılara ulaşabilmek için Facebook'un diğer reklam modellerini de kullanmaya devam edecek.
Gelelim işin kullanıcı tarafına, spam maillerden ve SMS'lerden bunaldığımız şu günlerde Facebook'un bu reklam modeli daha fazla canımızı sıkabilir. Sırf bu nedenle kullanıcılar, hali hazırda WhatsApp ve WeChat gibi rakiplerine oranla yavaş bir büyümeye sahip olan Messenger'dan soğuyabilir. Yine de Facebook'un da dediği gibi bu reklam modelinin hayata geçmemesi de söz konusu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap