Kuveyt Türk'ün geliştiriciler için sunduğu API servisine detaylı bakış

Kuveyt Türk'ün geliştiriciler için sunduğu API servisine detaylı bakış

Geçtiğimiz günlerde PSD2 uyumlu API (Uygulama Programalama Arabirimi) servisi, Kuveyt Türk ekibi tarafından yayına alındı.

Payment Services Directive (PSD) yani Ödeme Hizmetleri Kanunu Avrupa Birliği ülkelerinde ilk kez 2009 yılında yürürlüğe girdi. Kısaca hatırlatalım PSD aslında tüm bankaların yazılım sistemlerini belli standart üzerine kurulmasına imkan sağlamaktadır. Ödeme Hizmetleri Kanunu, ülkemizde 6493 sayılı kanun ile kabul edilmişti. Bu kanun ile iyzico, ininal gibi servislerin geliştirilmesine olanak sağlanmıştı.

Kuveyt Türk’ün hizmete sunduğu yeni API servisi kapsam bakımından Türkiye’de bir ilk. Bu yapı, PSD2 standartlarına uygun olan bankaların tek bir platform üzerinde birleştirilebilmesine olanak sağlayan bir yapı vadediyor. Geliştiriciler developer.kuveytturk.com.tr adresinden sisteme kayıt olarak yeni bir uygulama yaratabiliyorlar. Kuveyt Türk müşterileri hazırlanan uygulamaları kullanabilmek için Oauth ile bankaya giriş yaptıkları ekrana yönlendiriliyorlar. Uygulamaya verilen izin ile müşterinin hesap bilgileri, hesap hareketleri, kredileri, kredi taksitleri gibi işlemlere ulaşılabiliyor.

Servis üzerinde aynı zamanda para transferi işlemleri de yapılabiliyor. Para transferi işlemleri için kullanıcıların güvenliği düşünülerek transferi onaylamaları için SMS ile gönderilen şifrelerin uygulama üzerinde tanımlanacak alanlara girilmesi zorunlu. Servis içinden yapılacak para transferleri için IBAN, hesap numarası, müşteri adı ve cep telefonu numarası kullanılabiliyor.

Sistem üzerinde bulunan bazı yardımcı servisler de bulunmakta. Kredi hesaplama, Döviz kurları, Türkiye bankacılık sistemine dahil bankaların bilgileri, Kuvey Türk’ün banka şubeleri, ATM listeleri gibi servisler de kullanılabilir durumda.

Kuvey Türk, API Market’ine yeni servisleri de dahil etmeyi düşünüyor. Kredi kartı, banka kartı ve sanal kart listemele, kredi kartı borcu görüntüleme ve ödemesi, fatura işlemleri, cep telefonu kontör yükleme, türev işlemleri, sanal pos yönetim işlemleri gibi yenilikler yakın zamanda eklenilmesi düşünülen servislerden bazıları.

Geliştiricilerin heyecan duyduğu bu yenilikler ile ilerleyen dönemlerde diğer bankaların da bu sisteme dahil olacağını düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.