Hillary Clinton'a göre ABD yapay zekaya "tamamen hazırlıksız"

Hillary Clinton'a göre ABD yapay zekaya

2016 ABD Başkanlık Seçimleri'nden rakibi Donald Trump'a mağlup gelerek ayrılan Hillary Clinton, katıldığı bir radyo programında yapay zeka ile ilgili  fikirlerini paylaştı. Clinton, ABD'yi  yapay zekanın olumsuz politik ve sosyal etkilerine  karşı uyardı.

The Verge'de yer alan bilgilere göre, Clinton son sürat devam edilen yapay zeka çalışmalarının insan ilişkilerini, yaşamı, düşünce tarzını nasıl etkileyeceği hakkındaki düşüncelerini aktardı. Konuyu otonom araçlara çeviren Clinton ilk etapta harika bir fikir gibi görünse de tır şoförleri, Uber sürücüleri gibi milyonlarca insanın işsiz kalacağına değindi.

Elon Musk, Stephen Hawking gibi önemli fikir isimlerinin de bu konuda kaygı duyduklarını ve insanlığın bunları duymazdan geldiği ekledi. Ancak bilinen gerçek şu ki, Musk ve Gates gibi isimler öncelikle otomasyonun yakın dönem etkileri değil, süper akıllı bilgisayarlardan gelen varsayımsal tehditten endişe duyuyorlar. Bir politikacı olarak Clinton ise teknolojinin gelişiminden değil işsizlikten dem vurabiliyor.

"Cini şişeye tekrardan sokamayız"

Öte yandan Clinton, röportajda spesifik politik konulardan konuşmaktan çekinse de Başkan Donalt Trump yönetiminin yapay zeka konusundaki politikasını eliştirdi. Clinton, "Başkan olsaydım, ABD'nin yapay zeka politikasının ne olması gerektiğini söylemek için bir araya gelen her türlü uzmanlığa sahip kişilerle komisyon oluştururdum" dedi.  "Cini şişeye tekrardan sokamayız" diye ekledi. 

Trump yönetimi, yapay zekaya yönelik bilimsel araştırmalar için kaynak ayırmamasından dolayı eleştiri oklarının hedefinde. Özellikle Çin'in bu konudaki hızlı adımlarından dolayı bir çok yetkili rekabette geride kalma konusunda endişe duyuyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.