TÜBİTAK'tan blok zincirine özel araştırma laboratuvarı

TÜBİTAK'tan blok zincirine özel araştırma laboratuvarı

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden blok zinciri (blockchain) üzerine bir araştırama laboratuvarı kurdu.

Ülkemizin ihtiyaçlarına yenilikçi ve milli çözümler üretmeyi hedefleyen ulusal Ar-Ge merkezi, açmış olduğu internet sayfasında bu alanda neler yapılacağını ve çalışmaların hedeflerini paylaşıyor. Kamu ve özel kurum/kuruluşların ihtiyaçlarına istinaden, blok zinciri teknolojisini farklı açılardan (altyapı, kurulum, kitle fonlama yaklaşımı vs.) araştıracak olan Blok Zinciri Araştırma Laboratuvarı (BCLabs), UEKAE Matematiksel ve Hesaplamalı Bilimler Birimi altında konumlandırılıyor.

Paylaşılan bilgilere göre BİLGEM, kamu ve özel kurum/kuruluşlar ve akademisyenlerle işbirliği yaparak, güven merkezleri içeren yapılardaki güven merkezlerini dağıtarak daha verimli ve şeffaf yapıların kurulması için blok zinciri tabanlı tasarım ve geliştirme çözümleri sunduğunu belirtiyor. Finansal hareketlerden tedarik zincirlerine, nesnelerin internetinden (IOT) sağlık hizmetlerine kadar her türlü elektronik işlemi basitleştirmek ve güvence altına almak için blok zinciri temelli ağların kurulmak istendiğine de dikkat çekiyor.

BİLGEM’in diğer bir amacı da “alanında en güçlü uzmanları bir araya getirerek işletmelerin blok zinciri teknolojisini anlama ve kullanma becerilerini geliştirmek” olarak açıklanıyor. Güvenlik ve mahremiyet analizi ile takip edilebilirlik gibi teknik çözümleri araştıran bu yeni araştırma merkezi hakkında detaylı bilgileri blockchain.bilgem.tubitak.gov.tr adresinde bulabilir ve gelişmelerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

Konuya yeni ısınanlar için 'blockchain nedir?' yazımızı da hatırlatmadan geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.