Zekai: Finansal danışmanlığı demokratikleştirmek isteyen yapay zekâ altyapısı

Zekai: Finansal danışmanlığı demokratikleştirmek isteyen yapay zekâ altyapısı

İnsan etkisinin söz konusu olduğu hemen her dikey yapay zekânın gücünden etkilenmeye aday. Yatırım danışmanlığı da bu etkiden azade değil. ZEKAI adlı yerli girişim de bu alana el atıyor ve öğrenen algoritmalarla yatırım danışmanlığını demokratikleştirmek istiyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında kurulan ZEKAI, basit anlamda yatırım danışmanlığı sunan bir yazılım ürünü. Ancak onu farklı kılan kullandığı öğrenen algoritmalar ve toplamda 40 yıllık portföy yönetimi tecrübesine sahip olan ZEKAI ekibi. Temelleri Hakan Elmas tarafından atılan girişim, kuruluşundan bir ay sonra MV Holding bünyesinde 15 yıl genel müdürlük görevinde bulunan Onurhan Homriş’i kurucu ortak olarak ekibe katmış ki Homriş ile Elmas MV Holding'in çatısı altında 6 yıllık bir iş arkadaşlığı bulunuyor.  ZEKAI şu anda beş kişiyle yoluna devam ediyor. İki tecrübeli isim bu süreç içinde 1 milyar dolara yakın varlık yönetimine imza atmış.

Florida Rollins College, Finans Bölümü’nden Doç. Dr. Koray Şimşek ve The University of Texas at Dallas, Finans Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Gürün de girişime danışman olarak destek veriyor.

2012'den bu yana geliştirilen algoritma

Hakan Elmas, ZEKAI’nin algoritmaları üzerinde çalışmaya 2011 yılının sonunda başladığını ve ilk canlı testleri 2012 yılının başında bireysel emeklilik sisteminde başladığını ifade ediyor. Ürünün son hale gelmesi ise 2017 yılının ilk çeyreğini buluyor.

Amacımız kurum müşterilerinin maddi kaygılarını en etkili ve kısa sürede aşmalarını sağlayacak portföy mantığını, yeni teknolojiler üreterek, kendi risk algıları çerçevesinde onlara sunmak.

diyen Elmas, bireylerin, kurumları aracılığıyla para biriktirmelerine ve yatırım yapmalarına yardımcı olmak istediklerini ifade ediyor. Yani ZEKAI, B2B modeliyle çalışıyor. Geliştirdiği teknolojiyi bankalar vb. şirketler üzerinden son kullanıcılara ulaştırıyor.

Sadece Türkiye'de değil komşu ülkelerde de bilinmek istiyor

Hakan Elmas’tan aldığımız bilgilere göre ZEKAI, bir banka tarafından ‘fon koçu’ adıyla aktif olarak kullanımda. Bu ürün, fon dağılımını değiştirmeyen/değiştiremeyen ve fon seçimi yapmayan/yapamayan müşterilerin piyasa dinamiklerine bağlı olarak fon dağılım değişiklikleri yapmalarına ve planlarını riskten koruyarak getirilerini iyileştirmelerine yardımcı oluyor. Ekim ayında çıkan bu ürün kısa sürede 4 haneli kullanıcı sayısını geçmiş bile.

Bir başka banka ise ZEKAI ile robot danışmanlık ürününün tanıtımını yapmaya hazırlanıyor. “Global piyasalarda fonların nasıl yönetildiğini çok iyi bilen bir ekibiz.” diyen Elmas, bu tanıtım gününü beklediklerini söylüyor ve ilk önce CEE ülkelerine sonra da komşu ülkelere açılmayı planladıklarını paylaşıyor.

Kişiyi tanıma ve piyasaları takip etmeyi yeniden dengeleme üzerine çalışan ZEKAI, TEB Fintech Future Four'dan 20 bin dolar hibe kazanmayı da başarmış. Halen ürününü sürekli daha iyi yapmak için çalışan girişimin detayları için zekai.com.tr'yi ziyaret edebilir, sorularınıza yanıt arayabilirsiniz.

Finansal teknolojilerle ilgileniyorsanız 6 Aralık'ta Webrazzi Fintech 2017 konferansını düzenleyeceğimizi de eklemeden geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.