ARKit - Core ML teknolojilerinin artıları ve eksileri

ARKit - Core ML teknolojilerinin artıları ve eksileri

Webrazzi Developer 2017 konferansında "Surreal dünya! ARKit ile artırılmış gerçekliğe giriş" isimli bir konuşma yapan MojiLaLa kurucu ortağı Şahin Boydaş, yeni uygulamaları olan ve geçtiğimiz Eylül ayında sizlere tanıttığımız ARKit destekli Surreal uygulamasının hangi teknolojiler kullanılarak geliştirildiğini paylaştı.

Türkiye, Birleşik Krallık, Hollanda ve Nepal 4 ülkeye yayılan 14 kişilik bir ekibe sahip olan MojiLaLa'nın ekibinin yüzde 80'i mühendislerden oluşuyor. 60'ı aşkın açık kaynak kodlu proje üreten MojiLaLa, Surreal uygulaması ile gerçekçi 3D objeler ve animasyonlar kullanarak çevrenizi artırılmış gerçeklik teknolojisi ile değiştirmenize olanak sağlıyor.

Apple'ın sunduğu ARKit'in oldukça kolay bir kullanım sunduğunu da dile getiren Boydaş, ARKit'in hızlı entegrasyon, iOS ile hızlı bir şekilde büyük kitlelere ulaşma, kolay ve anlaşılır dokümantasyon, başarı oranı yüksek yatay yüzey algılama gibi olumlu özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Artıları ve eksileri ile ARKit

ARKit'in kusursuz bir platform olmadığını da ekleyen Boydaş, platformun yüksek CPU kullanımı, CPU kullanımına bağlı olarak çok fazla şarj tüketmesi, çok kısıtlı 3D dosya formatı desteği, SceneKit'in gelişmiş uygulamalar için yeterli olmaması, Unity gibi rakiplerine göre hantal kalması, dikey yüzey algılama desteğinin olmaması ve 3D dosyaların optimize edilmesinin gerekli olması gibi olumsuzlukları olduğunu da belirtti.

iOS 11 işletim sistemi ile karşımıza çıkan Core ML'in ARKit ile birlikte kullanılarak oldukça başarılı işler çıkarılabileceğini de paylaşan Şahin Boydaş, Apple'ın sunduğu teknolojiler sayesinde iOS tabanlı uygulamalara çok hızlı bir şekilde Machine Learning’i entegre edebilme, hızlı büyüyen geliştirici topluluğu ve dokümantasyon ve obje/model analizinin klasik yollara göre çok daha kolaylaştırılmış olması gibi önemli özelliklere sahip olduğunu da belirtti.

Apple'ın sunduğu kısıtlı format desteği nedeniyle istenen seviyelere ulaşamadıklarını da belirten Boydaş, Surreal uygulamasında 100 objeye sahip olduklarının altını çizdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.