Las Vegas sürücüsüz minibüs projesini genişletiyor

Las Vegas sürücüsüz minibüs projesini genişletiyor

Google'dan Apple'a, Samsung'dan Intel'e ve Delphi'ye kadar herkes sürücüsüz araç teknolojisinin peşinde. Sürücüsüz araç pazarı öyle bir hal aldı ki Güney Kore'de sürücüsüz araçlar için yeni bir şehir dahi kuruluyor. Bu esnada Las Vegas'ta sürücüsüz bir minibüs halkın kullanımına açılıyor. Şehrin en kalabalık merkezine kadar yolculuk eden bu minibüs aslında 965 metrelik bir rotada ilerliyor ve sadece 3 durakta duruyor.

Minibüsün tasarımı ise bir Fransız girişim şirketi olan Navya'ya ait. Güvenlik sürücüsü dahil 8 yolcu kapasiteli bu minibüs, teknik olarak aracın yazılımı ve donanımı bütün işleri halletse de yine de tam anlamıyla bir sürücüsüz araç deneyimi sunmayacak. LIDAR, GPS ve kamera donanımına sahip araçta  V2I teknolojisi de kullanılıyor. V2I teknolojisi sayesinde araç, Las Vegas trafik lambalarına yerleştirilen sensörlerle iletişim kurabiliyor. Böylece aracın trafik içerisinde dolaşımı daha iyi bir şekilde ayarlanabiliyor.

8 Kasım'da başlayan shuttle, Las Vegas Bulvarı'ndan 8'inci Cadde'ye kadar olan Fremont Caddesi ve Carson Caddesi'nde bulunan sınırlı güzergahta yer alan üç duraktan da yolcu kabul etmeye başlayacak. Aracın operatörlüğünü Fransa'daki en büyük özel taşımacılık şirketi olan Keolis üstlenecek. Projenin sponsorluğunu ise AAA yapacak. Şirket, projeyi yıl boyunca sürücü davranışlarına karşı otonom araçları ele alan araştırmasında kullanmayı planlıyor.

Bu minibüs projesi, aslında Navya ve Keolis tarafından geççen Ocak ayında Las Vegas'ta gerçekleştirilen bir deneyin genişletilmiş hali. O dönemde Las Vegas Belediye Başkanı Carolyn Goodman, bu deney sayesinde 2017 yılının sonuna kadar şehirde faaliyet gösteren bir özerk araç filosuna sahip olmayı umduğunu söylemişti. Görünen o ki proje bir filo oluşturmaktan oldukça uzak. Ancak şehirlerde otonom araçların yer almaya başlaması bir hayal değil. 

Üstelik otonom bir shuttle sahip olan tek şehir Las Vegas değil. Yakın zamanda Anne Arbor, Michigan'da Michigan Üniversitesi kampüsüne Navya tarafından hazırlanan bir shuttle yerleştirildi. Navya'nın dışında Apple da eski merkezi ve yeni merkezi arasında gidip gelen otonomon bir minibüs koymayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.