Sahte WhatsApp uygulaması 1 milyon kişi tarafından indirildi

Sahte WhatsApp uygulaması 1 milyon kişi tarafından indirildi

Reddit kullanıcıları tarafından dün tespit edilen sahte WhatsApp uygulaması 1 milyondan fazla kişi tarafından indirildi. Sahte bir uygulama nasıl bu kadar çok kişi tarafından indirilebilir diye düşünebilirsiniz fakat Google Play'de onaylanmış bu uygulamanın şirket ismi de dahil olmak üzere her detayı gerçek WhatsApp uygulamasından kopyalanmış.

Tek fark, şirket isminin sonunda bulunan bir karakterlik boşluk ve doğal olarak milyonlarca kişi bunu gözden kaçırmış. Uygulamayı indiren kişiler sadece reklamla dolu bir uygulama görünce doğal olarak uygulamanın sahte olduğunu anlamışlar.

Kullanılan yöntemin yeni bir yöntem olduğunu söyleyemeyiz. Konuyu irdeleyen Reddit kullanıcıları boşluk ve noktalama işaretlerinden faydalanan en az 7 tane daha sahte WhatsApp uygulamasının markette yer aldığını belirtiyor. Sadece WhatsApp uygulaması için de değil, popüler oyunlar başta olmak üzere bir çok farklı uygulamadan faydalanmaya çalışıyor dolandırıcılar. Dolandırıcılar, Pokemon GO oyununu kullanarak bir çok kişinin telefonuna virüs bulaştırmayı başarmıştı benzer bir yöntemi kullanarak.

Google Play'in kullanıcıları koruma konusunda gösterdiği bu ciddiyetsizlik bir çok kullanıcının zarar görmesine neden oluyor. Kullanıcıların bir uygulama indirmeden önce çok daha fazla dikkatli olması gerektiği ve sorumluluk almaları gerektiği bir gerçek fakat Google Play'in bir platform olarak kullanıcıların güvenliğini daha fazla ciddiye almak zorunda olduğunu söylemeliyim.

WhatsApp gibi milyarlarca defa indirilmiş bir uygulamanın marka kimliğini korumayı başaramayan Google'ın bunu "rekabet" dolayısıyla yapmış olabileceği fikri ise komplo teorileri arasında yer alıyor çünkü WhatsApp, Google'ın büyük rakiplerinden Facebook'un sahip olduğu platformlardan biri.

Son olarak yeni internet kullanıcılarının ve yaşça büyük yeni internet kullanıcılarının ne kadar bilinçsiz ve dikkatsiz olduğunu da buradan anlayabiliyoruz. Bu problem sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde var olan bir problem. Bilinçli internet kullanıcılarının çevresindeki kişilere yardımcı olması ve onların da bilinçlenmesine yardımcı olması bu konuda atılabilecek en basit adımlardan biri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.