PayPal CEO'su Dan Schulman şirketin iş modelindeki köklü değişimi anlattı

PayPal CEO'su Dan Schulman şirketin iş modelindeki köklü değişimi anlattı

PayPal CEO'su Dan Schulman, Money 20/20 etkinliğinde katılımcılarla buluştu. Etkinliğe bu yıl üçüncü kez katılan Schulman, klasik bir sunum ve konuşma yerine, izleyiciye doğaçlama bir şekilde seslenerek, PayPal'ın iş modelinde ve felsefesindeki köklü değişimi anlattı.

Fakir olmak pahalı

Schulman'ın sunduğu istatistiklere göre dünyada 2 milyarı aşkın kişi finansal servis sektörünün dışında yaşıyor. Amerika'da yaklaşık 70 milyon insan bu durumda. En basit ödemeleri, para gönderimlerini yapamıyor; yapsalar bile çok zor şartlar altında yapabiliyorlar. En az 45 dakika sırada beklemek ve buna rağmen elektronik para aktarımına kıyasla daha az güvenli hizmet almak, çünkü insanlar nakit paralarla uğraşmak zorunda kalıyor. Bu yüzden birçok insanın daha önce de dediği gibi "fakir olmak pahalı" diyor Schulman.

Amerika nüfusunun yüzde 50'sinin, 400 doların altında birikimi varken, İngiltere'nin ise yüzde 40'nın 100 poundun altında birikimi olduğunu örnek veren Schulman için dünyanın genelinde nüfusların yarısı istikrarsızlıktan, gelecek hakkında endişelenmekten muzdarip. Schulman'a göre endüstri olarak bu konuyu sadece benimsemek yetmiyor, konunun detayına girip onu yaşamak en önemlisi.

PayPal'ın  vizyonunun finansal servislerin demokratikleşmesi olduğunu ve bunun paranın yönetimi ve hareketiyle gerçekleşeceğini söyleyen Schulman, bunun her kesimden insan için olmasını sadece belli kişiler arasında ayrıcalık olarak kalmaması gerektiğini de belirtiyor.

PayPal birkaç sene önce böyle değildi

PayPal'ın birkaç sene önce bu konuları böyle düşünmediğinden bahseden Schulman, önceleri açık bir platform olmadıklarından özellikle tüketici ve müşterileri için servis odaklı olmadıklarını vurguluyor. Bunu değiştirmek için çaba sarfettiklerini ve bunun tek başına olmayacağını da vurguluyor. Bu yüzden iş birliğine her zaman ihtiyaçları olduğundan bahsediyor. PayPal dijital ödemeler kullanarak küçük işletmeleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Schulman'ın belirttiği diğer bir önemli nokta ise düşük gelirli tüketicileri teşvik etmek. Bu, PayPal ortaklarının bir kısmını müşterilerini istemedikleri bir yönde ilerlettiklerini düşündükleri için memnun etmese de, PayPal için ise bu müşterilere seçenek sunmak demek. Yani bu şekilde açık olmak PayPal'ın ideolojisine ve iş modeline uymuş oluyor.

Birliktelik olmadan amacımıza ulaşamayız

Schulman politikacılarla, akademi ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla ortaklaşa çalışılması gerektiğinden bahsediyor. Sonuçta herkesin amacının aslında çok benzer olduğunu, başkalarına faydalı bir şeyler geliştirmek diye de ekliyor. O yüzden hem şirket olarak hem de endüstri olarak harekete geçilmesi gerektiğini ve iş dünyasının sadece oturup izlemenin ötesine gitmesi gerektiğini söylüyor. Schulman için dünyanın gelişmesi iş dünyasının öne çıkıp bir güç olmasına bağlı.

Kapanışı PayPal'ın vizyonuna ve sözüne tekrar değinerek yapan Dan Schulman, PayPal'ın herkesle ortaklık kurmaya açık olduğunu ve bunu herkesi daha ileriye taşımak için yapacağını bir kez daha vurguluyor. Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla aktardığımız Money 20/20 etkinliğinden tüm haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.