Money 20/20 etkinliğinde, dijital ödeme ve e-ticaret sistemlerine daha şeffaf standartlar sunan World Wide Web Consortium (W3C) 'dan Ian Jacob's moderatörlüğünde, James Anderson (EVP, Digital Payment Products Mastercard), Zach Koch (Product Manager Google) ve Michel Weksler (Software Engineer Airbnb) "Payment Request" özelliklerini değerlendirdi.
Kredi kartı ile ödemeler, akıllı telefonların hızına yetişemedi
Google Chrome ürün müdürü Zach Koch için en önemli noktalardan birisi kullanıcı dostu bir ödeme platformu yaratabilmek. Son 5-10 yıl içerisinde akıllı telefonların ve ödeme şekillerinin gelişimi şaşırtıcı olsa da, Koch için e-ticaret sistemleri bu denli bir gelişim gösteremedi; Halen 16 haneli kredi kartı numaraları, aynı sorular kullanılıyor. Zach Koch, bu yüzden bütün platformlarda sorunsuz bir şekilde uygulanabilecek bir sistemin olması gerektiğine inanıyor.
Koch, Chrome için kullanıcı dostu bir platform olmanın her zaman için çok önemli bir nokta olduğunda bu yüzden de bu kadar uzun zamandır W3C ile birlikte çalıştıklarını vurguluyor. Bu sene artık Chrome'un kullanıldığı her platformda bu güvenli ödeme sisteminin kullanılmaya başlandığına da değiniyor.
İnternet tarayıcılarının milyonlarca insan tarafından bu kadar fazla kullanıldığı bir ortamda Zach Koch için iki kritik nokta var. Birincisi kullanıcıların güvenliği. Tarayıcıların, kullanıcıların kişisel bilgilerini depolayabilmesi için bu güveni sağlamak çok önemli. Koch'a göre kullanıcılara verimli ve güvenli bir hizmet verebilmek için isim, adres ve ödeme şekli gibi bilgilerin sağlıklı bir şekilde depolanması çok önemli. İkinci olarak bu güvenli sistemi kullanılan her satın alım sitesine istikrarlı bir şekilde uygulayabilmek. Her seferinde aynı süreci tekrar etmemek kullanıcılar için büyük kolaylık olacak.
Zaman kazandıracak
Airbnb yazılım mühendisi Michel Weksler, tarayıcıların bilgileri güvenli bir şekilde depolamasının internet alışverişlerinde özellikle büyük zaman tasarrufu sağlayacak olmasından bahsediyor. Örnek olaraksa internetin sıkıntı çıkardığı veya bağlantının koptuğu yerlerde bile kullanılmasının mümkün olacağına değiniyor.
Kart numaralarına gerek kalmadan ödeme yapabilmek
Mastercard EVP'si James Anderson da kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğuna değiniyor. W3C'ye geçtiğimiz Nisan ayında katılan Mastercard için de en önemli konulardan birisi güvenlik sorunu. Dijital ödeme sektörüne girerken verdikleri sözün bu güvenliği sağlamak için ellerindeki en iyi teknolojiyi kullanacakları olduğunu hatırlatan Anderson, bunu ilk olarak yaklaşık 3 yıl önce başladıkları, gerçek kart numaraları yerine token kullanımını mümkün kılmak. İkinci olarak ise dinamik verileri ödeme sürecine harmanlamak. Böylece ödeme sürecini eşsiz kılmış olacaklarına inandıklarını da ekliyor.
Güvenlik konusunda kişisel bilgilerinden kimin elinde tutulduğu sorusunda, Zach Koch bunun herhangi bir ödeme uygulamasında olacağı gibi Chrome'un kendi bünyesinde saklandığını belirtiyor. Bu sistemin tasarımı için ise, baz tasarımın Chrome ve tarayıcılar tarafından yapıldığını ancak websitelerinin de tasarım açısından bazı noktalara dokunduklarını da ekliyor.
Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla takip ettiğimiz Money 20/20 etkinliğinden gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap